EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

2 инициативи на финал на конкурс на ЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2 инициативи на финал на конкурс на ЕК

mail19:20 | 04.06.2020прегледи 267 коментарикоментари 0


Инициативата на природозащитната организация WWF за опазването на старите гори в България и проектът LENA, който вдъхва нов живот на изоставени места по поречието на Дунав, достигнаха финала на конкурса за наградите „Натура 2000“, организиран от Европейската комисия. Отличията се присъждат от 2013 г. насам на най-успешните проекти, допринесли за опазването и управлението на европейската екологична мрежа „Натура 2000“.
 
Инициативата за опазването на старите гори в България се състезава за наградата в категория „съгласуване на интереси и възприятия“. Тя е изключителен пример за обединяване на усилия от страна на държавния и неправителствения сектор в името на природата. WWF, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа Балкани заедно успяха да постигнат съгласие и да намерят начин за да защитят 109 000 ха стари гори държавна собственост, попадащи в обхвата на екологичната мрежа „Натура 2000“.
 
В рамките на инициативата тези последни кътчета на дивата природа у нас бяха проучени, картирани и поставени под защита. Експертната дейност обхвана 145 защитени зони от „Натура 2000“ на територията на цяла България. След успешното завършване на инициатива площта на всички стари гори, намиращи се под специален режим на защита в България, достигна 188 000 ха.
 
Другият финалист на WWF е проектът LENA, който се състезава в категорията „социално-икономически ползи“. Чрез него WWF  работи с 11 защитени територии по поречието на Дунав, покриващи повече от 375 000 ха и над 15 „Натура 2000“ зони, избрани поради забележителната си природна стойност и неизползван икономически потенциал. Заедно с още 12 партньора от седем държави природозащитната организация променя облика на крайречните райони, полагайки основите на бизнеси, базирани на местните ресурси, като събиране на билки, природосъобразно земеделие, отговорен риболов, екологичен туризъм и устойчиво управление на защитените територии.
 
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg