EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

19.5% от Роснефт е приватизирана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

19.5% от Роснефт е приватизирана

mail10:00 | 08.12.2016прегледи 1922 коментарикоментари 0


Управителят на „Роснефт“ Игор Сечин е съобщил на руския президент Владимир Путин, че сделката за приватизацията на 19.5% от компанията е завършена. Стратегически инвеститори при приватизацията на акциите са консорциумът на компания Glencore и суверенния фонд на Катар.
В държавния бюджет след приватизацията на „Роснефт“ ще постъпят 10,5 млрд. евро. Руският държавен глава е настоял за поетапно конвертиране в рубли на средствата от приватизацията на компанията, за да се избегнат колебанията на курса.
„Президентът отбеляза, че през следващите дни в страната ще постъпи значителен обем валута и за да се избегнат всякакви колебания в курса, е необходимо да се предвиди съответната поетапна система на конвертиране“, заяви прессекретарят на президента Дмитрий Песков.
Компанията „Гленкор“ очаква сделката по придобиването на акциите на „Роснефт“ да приключи до средата на декември. Това се казва в съобщение за пресата на британско-швейцарската търговска компания.
„След като сделката бъде сключена, тя ще има сила при последващи приключвания на всички имащи отношения към делото финансови, гаранционни и други споразумения и, както се очаква, ще бъде приключена в средата на декември“, се казва в съобщението.
Компанията ще плати за дела в „Роснефт“ със собствени акции на стойност 300 млн. евро. В рамките на сделката „Гленкор“ ще сключи споразумение с „Роснефт“ за покупката на 220 хиляди барела петрол дневно за срок от пет години.
Приватизацията на „Роснефт“ ще се случи въпреки очакванията и прогнозите. Сделката, според експерти, е сключена в последния момент и поне за „Гленкор“ може да се окаже нужда определена помощ от руска страна. Какви привилегии са получили инвеститорите, купили „Роснефт“ на пазарна цена, не е известно. За „Гленкор“ това може да са отстъпки при закупуването на петрол, за Катар - участието на Русия в съкращаването на добива в ОПЕК.
Сделката стана абсолютна изненада за пазара, очаквал „Роснефт“ сам да изкупи пакета.
Акциите на компанията „Гленкор“ се покачиха с няколко процента при началото на борсовата търговия в Хонконг в четвъртък, на фона на участието на компанията в приватизацията на „Роснефт“ . Акциите на „Гленкор“ са поскъпнали с 3,17% до 29,3 хонконгски долара./ТАСС, Риа Новости, агенция Фокус


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896