EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

193 млн. лв. дължат на "Булгаргаз"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

193 млн. лв. дължат на "Булгаргаз"

mail14:40 | 23.03.2012прегледи 484 коментарикоментари 0


Текущите задълженията на само 7 клиенти на "Булгаргаз", 4 от които топлофикации към дружеството, са в размер на 193 млн. лева, заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. 70% от тези средства са задължения на "Топлофикация-София". Спрямо октомври 2011 текущите задължения на столичното топлофикационно дружество към "Булгаргаз" са се увеличи със 110%. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране провежда днес открито заседание, на което се обсъжда искането на "Булгаргаз" от 1 април цената на природния газ да бъде увеличена с близо 26%.
Пред комисията Гогов обясни, че се очаква в понеделник текущите вземания на дружеството да достигнат до 235 млн. лева. Същевременно задълженията на самия обществен доставчик са около 150-160 млн. лева. Основно тези задължения са средносрочни, но по-голяма част от тях са с настъпил падеж. Именно заради тях "Булгаргаз" преди няколко месеца сключва договор за овърдрафт линия. До този момент така и не се е наложило да се ползват средствата от нея. Идеята е тези пари да се ползват само при необходимост, когато дружеството трябва да плати част от задълженията си и не е събрало нужните му средства от своите клиенти. Ако видим, че се затрудняваме много, в края на май може и да преосмислим намерението си да не теглим нов кредит, обясни Гогов.
Днес в сметките на "Булгаргаз" има 48 млн. лева, като следващото плащане, което трябва да направи дружеството е в размер на $24 млн. "Близо сме до много сериозни трудности в паричния поток и оттам до някаква степен неплатежоспособност, но до фалита сме още далече. Аз се надявам, че няма да се допусне ние да фалираме", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз".
"По всяко вероятно ще трябва да има ново намаление на капитала на "Булгаргаз" с размера на загубата, ако преди това не се постигнат други подобрения", призна Гогов. Загубата на дружеството за 2011 година е около 68 млн. лева. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg