EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

+1850 жалби срещу мобилни оператори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+1850 жалби срещу мобилни оператори

mail11:05 | 02.09.2016прегледи 1250 коментарикоментари 0


Над 1 850 жалби са постъпили от началото на годината във връзка с мобилните оператори. Това каза д-р Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията, в предаването „Денят започва” по БНТ във връзка с нарушени и жалби на мобилни оператори. По думите му до 31 юни са получени 1 643 жалби срещу мобилни оператори. „Ако хванем и останалите два месеца са над 1 850 жалби”, заяви той. „Следя статистиката от 2010 година, тогава бяха над 4 900 жалби. През 2011-2012 бяха над 5 000, след това намаляха. Над 60% от тези жалби са основателни. По някаква причина операторите са нарушили правата на потребители, а вследствие на това ние сме им наложили административно наказание”, обясни д-р Божков.
Той поясни, че над 300 жалби има във връзка с услугите по предоставяне на мобилен интернет и телевизия. „Където сме установили нарушение, сме санкционирали. Поне към 30 % сме играли ролята на посредници, за да се реши въпросът”, посочи д-р Божков.
По думите му много жалби получават и заради отказа от предоставяне фактури. „Сега всеки потребител трябва да получава фактура от своя оператор, ако изрично не се отказал от тях”, уточни той. Според него често срещани са и жалбите срещу нежеланите смс-и, както и при предплатените услуги.
Д-р Веселин Божков коментира и трудностите около прехвърлянето от един мобилен оператор към друг. „Имахме голяма битка за преносимост на номерата. Тази битка я спечелихме, защото започнахме да налагаме 60 000 лв. санкция за отказан пренесен номер или нарушаване на процедурата за преносимост на номера. От началото на годината имаме 39 жалби по отношение на това”, посочи той. По думите му е важно гражданите да знаят, че по нормативни документи преносимостта на номерата трябва да стане в рамките на два дни. „Друг е въпросът дали вие искате сега или след една седмица да стане това. Но никой оператор няма право да ви откаже, дори и да имате задължение, взели устройство, на което дължите такси, това не е основание за отказ за преносимост”, подчерта д-р Божков и добави, че Комисията за регулиране на съобщенията следи за взиманията на парите от санкциите.
Д-р Веселин Божков допълни, че до края на тази или началото на следващата година ще се работи за решаване на проблема с покритието на мобилните мрежи в страната. „Срамно е 2016 г. с най-мощните оператори на българския пазар да нямаме добро покритие на мрежата.
Част от нашата законодателна база, на която ние работим, не решава този проблем със санкции, затова се принудихме да накараме операторите да направят електронна унифицирана карта. Тя ще влезе в сила от 16 ноември и всеки български потребител ще може да сравнява покритието, което има”, допълни председателят на КРС. По думите му в 43 населени места в страната има проблеми с покритието.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg