EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

180 филтъра за комини на домакинства монтират

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

180 филтъра за комини на домакинства монтират

mail16:10 | 06.12.2019прегледи 685 коментарикоментари 0


До края на 2019 г. ще бъдат монтирани общо 180 филтъра на комини на домакинства, които се отопляват на дърва и въглища с цел подобряване на качеството на въздуха. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя провери монтирането на първия от новите филтри в рамките на новата програма на Столичната община за поставяне на филтри на комините на домакинства, които се отопляват на дърва и въглища в районите "Красна поляна" и "Слатина".

Консумацията на филтъра е 30 вата, колкото на една електрическа крушка, посочи Дамян Дамянович, представител на консорциума от фирми, изпълняващи проекта. Той обясни, че в комина се поставя един електростатичен електрод, който създава електростатика и спира фините прахови частици, допълва БТА.

Тягата на горивните газове излиза, така че печката се разгаря нормално. След приключване на горенето, частиците изпадат в горивната инсталация, където претърпяват вторично изгаряне, отбеляза Дамянович. Филтрите спират повече от 80 процента от праховите частици като дори и неприятната миризма изчезва. Разходът на електричество на тези уреди е между 12 и 15 лв. на година. На домакинствата филтрите се предоставят безвъзмездно, финасирането е от бюджета на СО. Цената на един филтър е 3950 лв.

Кметът Фандъкова разясни, че поставянето на филтрите е допълваща мярка към двата големи проекта на СО за подмяна на отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични. 80 процента е ефективността на използването на филтрите, каза кметът.

Тя посочи, че това не е кардинално решение на проблема, но има редица къщи и домакинства, които не са допустими за влизане в двете големи програми на общината. Инициирахме тази промяна, СОС прие създаването на новата програма, която е тригодишна и обхваща общо 2000 домакинства, разясни Фандъкова.

От общината посочиха, че правят периодични проверки в общинските жилища в т.нар. Виетнамски общежития. Там се работи по програма за премахването на тези общежития като се очаква през май-юни догодина да бъдат премахнати три блока.

Глобите извън пределите на жилищата са от 100 до 500 лв. при установяване на горене на гуми, кабели и т.н.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4102