EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

180 подписа за промени в Конституцията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

180 подписа за промени в Конституцията

mail06:52 | 27.07.2015прегледи 5006 коментарикоментари 0


Председателят на парламента Цецка Цачева и група народни представители, заедно с Цветан Цветанов, внесоха в деловодството новия законопроект за промяна в конституцията.
Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев, който по-рано каза, че няма да подпише проекта за промените, съобщи, че след проведена кратка среща в стаята на ПГ на ГЕРБ, е сложил подписа.

Това е трети вариант за реформа на Основния закон, който народните представители дебатираха през последната седмица.

Компромисът за конституционните поправки ми струва години живот. Това заявява премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на заседанието на председателския съвет на парламента (в него влизат председателят и зам.-председателят на Народното събрание, както шефовете на парламентарните групи), на което той преговаряше с партиите за промените в основния закон.

По настояване на Борисов се водеше стенографски протокол на разговорите, а стенограмата се разпространява от пресцентъра на парламента по искане от медиите и с разрешението на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Новият законопроект на конституционна реформа съдържа най-важната част от промените, като ще бъде спазена препоръката на Европейската комисия за реорганизация на Висшия съдебен съвет, коментира правосъдният министър Христо Иванов.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, че това е изключителна политическа победа на този парламент, защото решението за промяната в конституцията отваря пътя към промяна на съдебната система. Това е резултатът на общите ни усилия последните месеци и абсолютната ни непоколебимост, че това трябва да се случи, каза силовият министър.

Цялата парламентарна група на ГЕРБ, РБ, ПФ, ДПС, цялата ПГ на БДЦ с изключение на 1 депутат, който бил в чужбина и 3-ма от АБВ са сложили подписите си под новия законопроект за промени в конституцията, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той посочи, че са внесли180 подписа. "По този начин това, което беше декларирано вчера вече е изпълнено от всички парламентарно представени групи, които заявиха подкрепата си за тези конституционни промени, които бяха внесени в деловодството", добави Цветанов.

Димитър Делчев от РБ заяви, че по настояване на Меглена Кунева, която е поела ангажимент към премиера да тръгне съдебната реформа, самият Делчев се съгласил да положи 180-ия подпис. "Държа да стане ясно, че това не означава, че ще гласуваме охотно. Ние трябва да бъдем убедени, че наистина се върви към дълбоки съдебни реформи, каквито сме заявили няколкократно. Затова между 1-во и 2-ро четене самият аз и колегите от групата ми ще направим необходимите изменения така, че да се постигне отново първият вариант, който бяхме внесли", добави Делчев.

Депутатите от БСП и от "Атака" не са сложили подписите си под новия законопроект. Вицепремиерът по коалиционна политика и вътрешен министър Румяна Бъчварова каза, че най-вероятно в началото на септември ще бъде гласуването, за да не се прекъсва ваканцията и да има необходимия брой депутати.

По-рано народните представители приеха гласуването на Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България да отпадне. 167 депутати се обявиха "за", "против" бяха 27 и трима се въздържаха. Точката отпадна по предложение на председателя на парламента Цецка Цачева и един от вносителите на законопроекта, за да може да бъде внесен новият законопроект.

Хронология на събитията през последните часове

Решението за нов законопроект за промени в Конституцията бе взето вчера след среща с премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева лидерите на парламентарните групи, без БСП и "Атака".

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев обясни: Съгласието на парламентарни групи, значително надвишаващи 160 народни представители, с надежда утре да се подпишат 180 народни представители и да се внесе нов конституционен законопроект по трите консенсусни точки - разделяне на Висшия съдебен съвет, пряк избор на магистратската квота във ВСС и усилване правомощията на инспектората, както и четвърта точка от оригиналния законопроект, ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет.

В новия проект остава предложението за разпределението на квотите за назначенията в двете колегии на Висшия съдебен съвет, но депутатите ще се допитат до Конституционния съд.

Радан Кънев обясни, че това не е отстъпление от реформите: Не, защото това не е имитация на съдебна реформа. Това е пълноценно, цялостно преустройване на ВСС според първоначалните идеи на конституционната промяна, тоест най-важната точка от програмата за съдебна реформа и от конституционния законопроект се подкрепя в своята цялост и дълбочина, както по отношение на правомощията на ВСС, така и по отношение на състава на отделните колегии. Тук не е въпросът в такива преговори да има победители и победени, но за всички привърженици на съдебната реформа в България това е изумителен, неочакван успех.

Лидерът на ДПС Лютви Местан отбеляза: Мисля, че партиите в 43-тото Народно събрание показаха, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. Взехме трудно, но и вярно решение.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза: "Съобразихме се с всички, с компромисите, които всеки искаше да направи, без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, точно обратното, за което съм им много благодарен. Това е един изключителен знак към народа, към Европа, че има политически лидери, политически партии, които могат да надскачат егото си, когато става въпрос за държавата."

Искам само да кажа едно голямо благодаря на лидерите на всички политически партии - ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ, които дойдоха сега за това, че надраснаха партийните си пристрастия. Това коментира още Борисов след среща с вицепремиера Меглена Кунева, председателят на парламента Цецка Цачева и представители на ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ.

Все още едва ли са известни всички фактори, които са оказали въздействие върху постигането на това споразумение, но впечатлението ми е, че наистина споразумението покрива всички основни аспекти на внесеното до сега предложение за съдебна реформа. Разликата е само в това, че Конституционния съд ще трябва да се произнесе относно правомощията на колегите във Висшия съдебен съвет. Това каза за предаването “Нещо повече“ политологът Огнян Минчев като коментар относно постигнатото съгласие по проекта за промени в Конституцията:

Постигнато е споразумение, което съответства на първоначално внесения законопроект , макар че с цел да не се допусне едни политически формации да бъдат "първоначално прави", а други да бъдат "присъединили се", е взето решение да се внесе нов проект в Председателския съвет на Народното събрание.

Минчев обясни, че Конституционният съд ще поеме една прекалено тежка отговорност като институция, ако си позволи да блокира осъществяването на съдебна реформа. Според него промените, които бяха постигнати като споразумение днес,са на практика минимални, защото те са в начален етап на развитие. Това е стартовият пакет от промени, подчерта политологът :

Извън всяко съмнение е вярно, че самите магистрати, самият съюз на съдиите и огромната част от практикуващите юристи в България подкрепиха този пакет от промени като съвкупност от няколко първоначални стъпки, за да може да се осъществи една съдебна реформа.

Съдебна реформа в България означава прекъсване или поне отслабване на връзката между институциите на правораздаването от една страна и могъщите задкулисни интереси на олигархичното управление в България от друга, допълни Огнян Минчев.
 

Източници:БНР, БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg