EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

18-те най-добре управлявани общини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

18-те най-добре управлявани общини

mail11:00 | 15.05.2015прегледи 2028 коментарикоментари 0


Престижната награда Европейски етикет за добро управление ще бъде връчена за трети пореден път в рамките на Годишната среща на местните власти в Югоизточна Европа. Церемонията ще се състои на 18 май (понеделник), от 12.30 ч., в Палата 6 на Пловдивския панаир. Тази година са отличени 18 общини: Банско, Бяла Слатина, Враца, Вълчи дол, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Добрич, Долна баня, Кнежа, Ловеч, Павликени, Петрич, Поморие, Свищов, Столична, Троян, Търговище.
Европейският Етикет за добро управление се връчва в изпълнение на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа. България официално подкрепи Стратегията през 2007 г. и беше сред първите страни-членки на СЕ, които се включиха в пилотното й прилагане. Стратегията се изпълнява в партньорство между местните власти, в лицето на НСОРБ и централната власт – Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В документа са заложени 12 принципа за добро управление: честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение; компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство; отчетност.
Предвидено е европейският Етикет да се връчва на местни власти, които са доказали прилагането им в своята ежедневна работа.
Етикетът се присъжда от комисия, акредитирана от Съвета на Европа. Председател на комисията е министърът на регионалното развитие и благоустройството, а членове – представители на местните власти, на централната власт, неправителствени организации, омбудсмана, академични среди, медии.
Етикетът се присъжда за период от две години. Отличените получават кристален приз – дванадесетостен. На всяка от страните на приза е гравиран по един от 12-те принципа за добро управление.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg