EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

18 задържани по акция "Автомобилна администрация"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

18 задържани по акция "Автомобилна администрация"

mail06:50 | 01.04.2016прегледи 973 коментарикоментари 0


Осемнайсет души са задържани първоначално за корупционни престъпления в "Автомобилна администрация". Според прокуратурата групата е работила от началото на 2015 година. Акцията е била в 12 града в страната. Сред тях са София, Видин, Габрово, Монтана, Плевен, Враца, Ловеч, Хасково. Само на девет души обаче ще бъдат повдигнати обвинения, каза началникът на спецапелативната прокуратура Даниела Попова.
Имало е предварително попълнени бланки на участници във вчерашен изпит.
В жилището на Цветелин Цветанов са намерени 175 000 лева. В тъста на Цветанов са намерени още пари. Той живеел в Долни Дъбник, а в къщата му имало специален тайник.
Общо около 400 000 лева са иззети. Групата работела в няколко насоки. Събирали пари от фирми - т.нар такса "спокойствие". Манипулирани били изпити за нови шофьори, за категории и ADR - разрешения на опасни товари. Те били най-скъпо платени. За всяко са се плащали по 3000 лева.
По време на изпити тези, които са си платили, са предавали написани "драсканици", а после работите им били подменяни с правилните. Вчера на изпит платените кандидати са били над 20. На такива изпити са се явявали и чужденци, които не знаят български език, но са получили уверение за взет изпит.
Групата вземала пари и за назначаване на служители в агенцията. Вземали са и подкупи от спрени водачи, при проверка на дейността на транспортни фирми. А на определени превозни средства не са били правени проверки.
Понякога парите били пращани чрез спедиторски фирми. Те били адресирани до няколко лица. Според прокуратурата те стигали до директора на Автомобилна администрация Цветелин Цветанов лично.
Освен него обвинения имат Емил Иванов -началник на местната структура в Плевен, на Венцислав Генов - началник на звеното в Габрово, двама бивши служители - Тихомир Вълчев и Пламен Ангелов. Обвинения имат двама началници на отдели в агенцията - Цветелина Димчева и Соня Христова, инспекторът от Видин Иван Иванов, както и собственичка на автошкола в града Цецка Димитрова.
Прокуратурата има доказателства, събрани със СРС-та, както и от показания на първоначално задържани, а после освободени.
Имало е и тетрадка, в която са записвани имена на хора и кой колко пари е дал. Имената на тези, които е трябвало да бъдат "пуснати" на изпитите, са били записвани на листчета. Подкупите са били в рамките между 1000 и 2000 лева.
Разследването започнало по сигнали от ДАНС. А сигналите били от различни източници.
Дали обаче книжките на тези, които са си ги купили ще бъдат взети, е от компетенциите на други институции.
До събота прокуратурата ще преценява за кого да иска постоянен арест./БТА


Тагове: задържани,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg