EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1700 самолета прелитат над България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1700 самолета прелитат над България

mail12:40 | 20.04.2015прегледи 673 коментарикоментари 0


Планираме до 2017 година да увеличим с 40 до 60% работните места за ръководители на полети. Това каза днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, по време на откриването на провеждащата се за първи път в България 54-та годишна конференция на Международната федерация на асоциациите на ръководителите на полети (IFATCA).

Министър Ивайло Московски заяви, че през последните години значително е увеличен въздушният трафик. По думите му в момента над България прелитат повече от 1700 самолета в денонощие, а в най-натоварените периоди техният брой достига 3000. „Очакваме това натоварване да се превърне в ежедневие след отварянето на новото летище в Истанбул, като прогнозните данни са за увеличение с около 50%“, допълни още министърът.

Министър Ивайло Московски изтъкна, че ключов момент за развитието на един от приоритетните проекти за нашата страна – DANUBE FAB е успешното въвеждане в края на миналата година на два трансгранични сектора между България и Румъния. Той уточни, че това е първото установяване на трансгранични сектори в рамките на функционалните блокове въздушно пространство в Европа. Тази инициатива допълнително оптимизира мрежата от въздушни трасета, носи реални икономии на гориво, спестява полетно време и намалява вредното въздействие върху околната среда, заяви още той. Въвеждането на тези сектори е и демонстрация на отличното сътрудничество между партньорите в DANUBE FAB.

Министър Ивайло Московски каза още, че в рамките на DANUBE FAB ДП „Ръководство на въздушното движение“ (ДП РВД) продължава с внедряването на елементи на въздушно пространство за свободно планиране на маршрута и обслужването на линии за предаване на данни между пилотите и земята, като част от Междинната програма за разгръщане на SESAR.

Проектът SESAR е технологичният стълб на Единното европейско небе. Неговата цел е да обезпечи ЕС с висококачествена инфраструктура за контрол на въздушното движение, която ще даде възможност за безопасно и екологосъобразно развитие на въздушния транспорт.

ДП РВД ще продължи да бъде активна част от изпълнителното ниво на разгръщането на програмата SESAR, като вече са проведени поредица от срещи, на които са очертани възможностите за бъдещо сътрудничество.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg