EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1600 младежи в платени стажовете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1600 младежи в платени стажовете

mail12:00 | 11.05.2012прегледи 648 коментарикоментари 0


Подробности за схемата „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” обяснява Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Фокус: Какъв е интересът към схемата за младежки стажове и каква е нейната ефективност?
Зорница Русинова: Конкретната програма за стажуване на младежи до 29 години се финансира от ОП „Развитие на човешките ресурси”. Към тази програма има голяма интерес от страна на безработните младежи и от работодателите. Целият ресурс на тази схема е 35 млн. лв. за над 8000 младежи, на които даваме възможност да направят стажове при работодатели. Всеки един млад човек, който е завършил средно или висше образование има възможност да отиде в бюрото по труда, да подаде заявление и съответно при среща на интересите с работодател, да започне 6-месечен стаж. За момента има над 1600 младежи, които са настанени при близо 870 работодатели. Големият успех на програмата е, че около 40% от тези младежи след това остават на работа при тези работодатели. Това е един вид пробационен срок от 6 месеца, който дава възможност и на работодателя да се запознае с качествата, уменията и знанията на младия човек и от друга страна дава възможност на младия човек да натрупа първоначален професионален опит, който ще му бъде полезен, ако продължи да си търси работа.
Фокус: Какви са условията за младежите при кандидатстване по програмата?
Зорница Русинова: За тази програма условията са изключително лесни. Работодателят трябва да подаде една заявка в бюрото по труда за бройките стажанти и за позициите, за които търси. Съответно всеки един млад човек, който е завършил и има диплома за средно или висше образование, трябва да подаде една заявка с образованието, което има. Има процедура, която отнема около две седмици, в които на работодателя се предлагат CV-ата на младежите, срещат се техните интереси и веднага след това те започват работа.
Фокус: Има ли условие младежите да не са работили досега?
Зорница Русинова: Не, няма такова условие. Условието е да бъдат регистрирани в бюрото по труда като безработни младежи до 29 години.
Фокус: Докога продължава програмата?
Зорница Русинова: Програмата е отворена до края на следващата година. При интерес на работодателите, ще продължим да я финансираме до края на този програмен период.
Фокус: Какви заплати получават младите хора в рамките на 6-месечните стажове?
Зорница Русинова: В началото, когато стартира програмата, ние плащахме по 300 лв., което се оказа, че за част от фирмите представлява трудност, тъй като трудно могат да намерят хора, които са с по-добри специалности, особено висшисти. Затова ние променихме програмата и сега възнаграждението е свързано с минималните осигурителни прагова за всяка една от професиите. Например в пристанище Бургас средната заплата е около 700 лв., във фирма Баумакс, варират между 400 и 800 лв. в зависимост от професионалното направление. Тези млади хора стартират със заплата равна на всеки един друг служител във фирмата.
Фокус: Това ще увеличи ли интересът към програмата?
Зорница Русинова: Да, това несъмнено увеличава интересът, защото в последните няколко месеца с около 500 са се увеличили бройките по тази програма.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg