EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

160 хиляди фалшиви болнични през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

160 хиляди фалшиви болнични през 2010

mail13:10 | 13.04.2010прегледи 1144 коментарикоментари 0


160 хиляди българи повече са ползвали болнични листове през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година, съобщи управителят на НОИ Христина Митрева.
Според нея  става въпрос с злоупотреби тъй като през въпросния период не е обявена грипна епидемия.
Подобна статистика дава основание да се въведе бързо една от най-коментираните антикризисни мерки  от общия пакет, а именно през първия ден болнични да не се плаща, следващите два да бъдат платени от работодателя, а от четвъртия плащането да поеме НОИ.
Митрева заяви, че въпреки протестите на синдикатите, НОИ остава на позицията мярката временно да бъде въведена, за да се прекратят злоупотребите с издаване на болнични листа.
С прилагането на тази антикризисна мярка се очаква разходите на НОИ да бъдат намалени с най-малко 50 милиона лева.

Освен това към края на първото тримесечие приходите в Националния осигурителен институт (НОИ) от осигурителни вноски са били с 33-34 млн. лв. по-малко от предвиденото в бюджета на държавното обществено осигуряване. За първите два месеца се очаква в края на годината непредвиденият дефицит да бъде около 140 млн. лв. Същевременно за  2009 г. е погасен непредвиден дефицит от около 600 млн. лв. чрез трансфер от държавния бюджет.

Прогнозата е, че и през тази година, подобно на миналата, водещ фактор при формиране на дефицита в НОИ да бъдат намаляващите  приходи от вноски, като резултат от увеличаващите се безработицата и сив сектор.
През март обаче изпълнението на приходите бележи по-добра тенденция, като докато през първите два месеца неизпълнението е общо 27 млн. лв., то през март е само с 5 млн. лв. по-малко. Неизпълнението на приходите за първите три месеца е с около 33-34 млн. лв., каза управителят на НОИ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg