EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

160 млн. лв. загуби от неплатен акциз за домашен алкохол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

160 млн. лв. загуби от неплатен акциз за домашен алкохол

mail14:28 | 01.09.2009прегледи 1568 коментарикоментари 0


Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) очаква разширяване на сивия сектор в производството на алкохол, заяви на пресконференция председателят на камарата Пламен Моллов, цитиран от Агенция „Фокус”. Сивият сектор по данни на НЛВК е от порядъка на 50 %. Става дума за произвеждани при облекчени условия, от гледна точка на данъчно облагане, количества вино и ракия, които сякаш минават под знака за производство за домашни условия (за домашна консумация), но всъщност се продават по селските кръчми, обясни Моллов. Тази година дори по морските курорти се е предлагал такъв домашен алкохол в пакета „all inclusive”, допълни той.
Около 1600 са официално регистрираните малки обекти, които могат за произвеждат алкохол за домашна консумация, но според НЛВК те са около 9000. Всички нелицензирани производители на алкохол според камарата произвеждат между 35-40 хил. тона ракия и така се спестява акциз от 150-160 млн. лв. По данни на НЛВК обаче за шестмесечието на тази година тези малки обекти за производство на алкохол са платили само 160 хил. лв. акциз. 108 млн. лв. е платеният акциз от лицензираните производители на вино за миналата година. Най-големите от тях са Винпром „Пещера” и винзавода в Карнобат. 90 % от внасяния годишно акциз за произведен алкохол е от представители на НЛВК.
Сблъскваме се с един узаконен сив сектор, който по мащаб е по-голям от легитимната част на сектора, каза Моллов. Контролният орган прави проверки само на регистрираните обекти, а не на тези, които не са регистрирани.
Малките дестилационни инсталации у нас също са сериозен проблем, тъй като техните лицензи се издават от министерство на икономиката и енергетиката.
Става дума за производство на чист спирт, който се смесва с различни вещества и така се произвеждат опасни за здравето количества всякакъв алкохол, които в пластмасови бидончета се разнасят по пазарите. Това е една изключително опасна тенденция, предупреди Моллов. НЛВК има данни за обекти в много градове на страната, всеки от които има капацитет да произвежда 1-2 тона ракия дневно.
Пламен Моллов каза, че финансовият министър Симеон Дянков е бил подведен, когато е казал, че едва 15 % от алкохола у нас е легален.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg