EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

160 млн. евро за два енергийни проекта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

160 млн. евро за два енергийни проекта

mail15:45 | 15.07.2016прегледи 2038 коментарикоментари 0


България получава почти 160 милиона евро за два енергийни проекта, обяви Европейската комисия.  Страните-членки са одобрили предложението на Комисията за строежа на 400-киловатов електропровод между Добруджа и Бургас за над 29,8 милиона евро. По-рано е потвърдена и инвестиция за разширяването на газохранилището в Чирен със 130 милиона евро. 

Електроенергийният системен оператор привлече безвъзмездно съфинансиране от финансовия „Механизъм за свързване на Европа” за изграждането на електропровод 400 kV от Добруджа до Бургас. Размерът на безвъзмездните средства е 50% от стойността на проекта. Това съобщиха от пресцентъра на Електроенергиен системен оператор.
Общата стойност на проекта е 120 млн. лв. и предвижда изграждането на приблизително 100 километра електропровод 400 kV от п/ст Варна до п/ст Бургас с преносна способност от 1500 MW. Проектът решава основните инфраструктурни нужди за повишаване преносната способност на електропреносната мрежа и за стабилизиране захранването и напреженията в района на град Варна след извеждането от експлоатация на блоковете в ТЕЦ "Варна". Реализацията на електропровода ще доведе до подобряване на сигурността на доставките в региона, интегриране на енергията от възобновяеми източници и осигуряване на доставки на електроенергия от вятърните централи, както в района на Добрич, така и към вътрешността на страната.
Електропроводът е част от Група проекти от общ интерес „Увеличаване на преносната способност на междусистемна връзка между България и Румъния” (известна като коридор „Черно море”), включваща изграждането на още два електропровода на територията на Република Румъния, необходими за реализацията на приоритетния електроенергиен коридор “Север – Юг” и за изграждане на трансевропейската енергийна инфраструктура.
Това е вторият проект на ЕСО ЕАД, който получава безвъзмездно съфинансиране от „Механизма за свързване на Европа“. През 2015 година ЕК одобри безвъзмездно финансиране в размер на 60 милиона лева за изграждане на електропровод 400 kV от п/ст Марица Изток до п/ст Бургас, с дължина 133 километра и преносна способност от 1500 MW.
Проектите за изграждане на електропроводи 400 kV Добруджа-Бургас и Марица Изток - Бургас са част от 10-годишния план за развитие на електропреносната мрежа на Република България и плана за развитие на електропреносната система в Европа на ENTSO-E.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg