EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

16% разлика в заплатите на мъжете и жените

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

16% разлика в заплатите на мъжете и жените

mail17:33 | 14.06.2018прегледи 1979 коментарикоментари 0


В България разликата във възнагражденията на жени и мъже на равна позиция е близо 16 процента в полза на мъжете. Това каза в Сливен Диана Георгиева, представител на Българска платформа за международно развитие /БПМР/, обединяваща 23 неправителствени организации с интерес в областта на образованието, здравеопазването и равнопоставеността на половете.
В България на законодателно ниво съществува равенство между половете, но реалността не е точно такава, смята тя. Като една от причините за различното заплащане, Георгиева посочи спирането на професионалното развитие на жените по време на майчинство. Разликата става много голяма, когато се стигне до пенсиониране - над 40 процента в пенсиите между жени и мъже с една и съща професия. Диана Георгиева подчерта и фактът, че малко жени в страната са на управленски позиции. Те се насочват преди всичко към професии, свързани с обслужването, които са ниско платени. От БПМР работят по проект, насочен към кариерното развитие на децата с цел да не се ограничават от стереотипите, изграждащи представа за "женски" и "мъжки" професии.
БПМР организира днес в града информационна среща по проект "Граждански диалог за развитие", който е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС. Освен проблема с равнопоставеността на половете, бяха обсъдени темите за качественото образование, здравословния начин на живот и др.
Такива информационни дни досега са проведени в Русе, Разград, Кюстендил и Перник.


Тагове: заплати, мъже, жени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg