EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

16 млрд.евро за икономиката ни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

16 млрд.евро за икономиката ни

mail13:40 | 08.08.2014прегледи 1195 коментарикоментари 0


Споразумението за партньорство с ЕС ще осигури близо 16 млрд. евро в подкрепа на българската икономика и нейния растеж, заяви вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова на пресконференция в МС.
Тя отбеляза, че общият ресурс от европейските Структурни и Инвестиционни фондове възлиза на 9 млрд. 849 млн. евро и те ще се реализират чрез 9 програми, 7 от които оперативни. В допълнение към този ресурс ще можем да ползваме допълнителни средства по Директните плащания /5 336 млн. евро/, Механизъм за свързване на Европа /406 млн. евро/, Европейско териториално сътрудничество /165 млн. евро/ и новия Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица /104 млн. евро/.
Вицепремиерът Цанова посочи, че очакваното отражение към 2020 г. на тези пари върху икономиката на страната, ако успеем ефективно да се възползваме от тях, е 8,7 на сто от ръста на БВП, над 43 процента от ръста в частните инвестиции и 32 на сто в публичните, 6 процента от увеличената заетост и 37,2 на сто от увеличението на номиналната средна работна заплата. Цанова обаче подчерта, че това няма как да се случи, ако не бъдат предприети необходимите реформи. По хоризонталните реформи, важни за всички оперативни програми, има 7 условия, от които 5 са изпълнени и 2 са частично изпълнени. Частично изпълнените се отнасят до Стратегията за обществените поръчки с три акцента - хармонизиране на нормативната база с новото законодателството на ЕС в тази сфера; изграждане на силен административен капацитет; въвеждане на прозрачни и ефективни процедури, включително система за електронни обществени поръчки.
При секторните реформи има 35 условия, от които 15 са изпълнени, 5 са частично изпълнени, а 15 - неизпълнени. До края на 2016 година трябва да имаме напредък в изпълнението на тези реформи, иначе ще бъдат спрени средствата по всички оперативни програми при неизпълнение на хоризонталните, а при секторните реформи - средствата на определената оперативна програма.
Вицепремиерът заяви, че страната ни има възможност да стартира процедури за реално изпълнение на проекти, които са добре подготвени и нискорискови, като например в сектор "транспорт"
или "развитие на човешките ресурси". Те могат да стартират предварително с бюджетни средства, но ако се избере този подход, трябва да се заложат средства в бюджета. В отговор на въпрос Цанова отбеляза, че това дали ще се реализира подобна възможност зависи от следващото редовно правителство.
Вицепремиерът Цанова отбеляза, че днес има среща с представители на Националния фонд, от които очаква да бъде информирана какви са причините за спирането на плащанията от Фонда към Управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие" при положение, че няма такава санкция от ЕК.
Фондът за най-нуждаещите се лица ще се управлява от Министерството на труда и социалната политика, каза експертът Добринка Кръстева в отговор на въпрос. По думите й новият регламент позволява да бъдат раздавани храна и вещи от първа необходимост. Решение на правителството ще е дали има достатъчно средства за храна и вещи или ще бъде само храна и дали храната ще бъде пакети или и топла кухня. Това трябва да бъде решено възможно най-скоро, за да може още тази зима да стартират мерките по нея, каза Кръстева.
 

източник:БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160