EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1.6 млн.т. биоотпадъци генерираме

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1.6 млн.т. биоотпадъци генерираме

mail09:15 | 22.04.2013прегледи 475 коментарикоментари 0


България ще успее да изпълни поставената цел за рециклиране на 50% от генерираните биологични отпадъци в страната през тази година. Това коментира заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. Предвижда се разработването на национален план и конкретна стратегия за управление на биоотпадъците в програмния период 2014-2020 г., със заложени цели, мерки и отговорности, коментира Евдокия Манева за БТА. Към момента стратегия за биоотпадъците има в най-обобщен вид.
В много населени места вече се изграждат инсталации за рециклиране на биоотпадъците. Домашните компостери също са възможност и мярка, която МОСВ ще прилага, вече направихме няколко експеримента като раздадохме подобни съоръжения, отбеляза заместник-министърът. Това ще продължи да се поощрява, Столична община и в момента продължава да го прави, надяваме се на участието на населението, особено в малките градове и селскостопанските райони, каза още Манева.
Потърсена за коментар Теодора Желева - началник на отдел "Управление на битовите и строителни отпадъци" в МОСВ, заяви, че към момента в страната се генерират годишно около 1,6 млн. тона биоотпадъци. Има две работещи инсталации за механично-биологично третиране, с които могат да се третират и биологичните отпадъци. Едната работи от 2009 г. в Пловдивско и има капацитет 125 хиляди тона годишно, а другата е във Варненско, функционира от 2011 г. и има дневен капацитет за преработка от 450 тона.

Чисто математически изпълняваме целите си за 2013 г. за рециклиране на 50% от биологичните отпадъци, посочи Желева. По думите й предстои влизането в експлоатация и на други инсталации, финансирани по оперативна програма "Околна среда". Ще бъдат изградени около 18-20 съоръжения за компостиране на зелени отпадъци, има проект за сепарираща и компостираща инсталация в Силистра, а до година и половина трябва да заработи и голямата инсталация в София за компостиране и анаеробно изграждане, посочи експертът на МОСВ. Няма никаква опасност да не бъдат изпълнени целите за отклоняване на биоразградимите отпадъци от депата, коментира и Желева.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg