EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

16 маршрутни линии открива София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

16 маршрутни линии открива София

mail10:00 | 01.12.2011прегледи 356 коментарикоментари 0


Столичната община ще обяви конкурс за превозвачи по 16 маршрутни линии, каза заместник-кметът Любомир Христов. В края на тази година предстои да бъде внесена документацията за разглеждане от комисиите на Столичния общински съвет.
В момента в София се експлоатират общо 24 маршрутни линии, като общината предвижда те да се намалят с още осем и да се изключи преминаването им през идеалния център на града, което сега е възможно. Срокът на договорите, които ще се сключват с превозвачите ще е тригодишен, като причината да се избере такъв период е, че това е индикативният срок за завършването на голяма част от дейностите по обновяването на градския транспорт. В отговор на въпрос Христов изрази съмнение за възможността да се организира продажбата на билети за маршрутните линии в пунктовете за билети на градския транспорт. По думите му конкурсната процедура вероятно ще приключи във втората половина на 2012 година, като с бъдещите превозвачи ще бъдат подписани договори с ясни санкции за неспазването на разписанията им.
Христов посочи, че няма да има изискване превозвачите да спират на обозначени спирки, а спирането им по маршрута ще е съобразно Закона за движение по пътищата. На въпрос как ще се следи за спазването на правилата, той посочи, че очаква упълномощените органи да извършват постоянен контрол и за такива нарушения, както и за останалите на водачите в градския транспорт. Столичната община не се е отказала от идеята си за довозващ транспорт, който ще е с 16 до 20 линии, но той ще е в системата на останалия градския транспорт и ще е включен в електронната система за таксуване на пътниците. Целта на кварталните автобуси ще е превозването на пътниците от различни части на даден квартал до станциите на метрото, както и до основните спирки на градския транспорт. По думите на заместник-кмета създаването на този вид транспорт ще е отделна процедура. Според Христов има вариант този вид транспорт да се възложи за обслужване от общинската "Столичен автотранспорт" или да се търсят други превозвачи, но финансирането ще е от системата на градския транспорт, за разлика от маршрутните линии, които експлоатират определени линии, но се финансират от билетите на пътниците, а не целево, както останалият градски транспорт. В рамките на следващите три години общината планира, че ще отпадне необходимостта от маршрутните линии, тъй като дотогава проектът за интегрирания градски транспорт ще бъде към приключване. През пролетта на следващата година се очаква да започне строителството на участъка от бул. "Цариградско шосе" до летище "София" от първия лъч на метрото, а през 2014 година ще бъде дадено начало на строителството на третия лъч на метрото, които след влизането им в експлоатация ще доведат до отпадането на маршрутните линии, каза Христов. Предстоящите конкурси за 16-те маршрутни линии ще са за маршрути, които сега съществуват и са сред най-натоварените.
До приключването им общината ще се възползва от възможността да сключи шестмесечни договори с превозвачи, които проявяват интерес за превоз по съществуващите в момента 24 маршрутни линии. БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg