EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

157 млн. лв. за газова връзка Гърция-България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

157 млн. лв. за газова връзка Гърция-България

mail07:00 | 24.10.2013прегледи 506 коментарикоментари 0


Правителството прие решение за държавните гаранции и държавните заеми през 2014 г. Решението е част от бюджетната процедура за следващата година.
Държавните гаранции, които ще бъдат издадени, са по заемни споразумения във връзка с финансирането на проекта за изграждане на междусистемна газова връзка Гърция-България в размер до валутната равностойност на 157 млн. лв. и по Закона за Българската банка за развитие по нови външни заемни споразумения на ББР с Европейската инвестиционна банка в размер до валутната равностойност на 300 млн. лв.

Първият проект предвижда изграждането на газопровод, който ще свърже гръцката газопреносна система в района на Комотини с българската – край Стара Загора. Последните развития, свързани с Южния газов коридор, очертават ключовото значение на проекта с оглед гарантирането на сигурността на газовите доставки чрез диверсификация на източниците и маршрутите за внос на природен газ за страната ни.
Целта на заема от ЕИБ е да се осигури по-евтин целеви кредитен ресурс за финансиране на продукти на ББР. Те са в съответствие с приоритетите на българската държава и са предназначени и за специфични сектори, които не са от интерес за останалите търговски банки у нас. Проектите ще бъдат в сферата на финансиране на малки и средни предприятия, вкл. земеделие, промишленост и услуги, малки инфраструктурни проекти, управлявани и финансирани от общините, подкрепа на младежката заетост, иновациите и стартиращи предприятия.
При условията на последваща ратификация ще бъдат сключени и следните държавни заеми – рамков заем до 150 млн. евро от ЕИБ за финансиране на малки проекти в аграрния сектор, инвестиционен заем до 300 млн. евро от ЕИБ за проекта „Транзитни пътища-VІ”, структурен програмен заем до 500 млн. евро от ЕИБ за съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от европейските фондове, както и кредитна линия до 200 млн. евро от китайската Ексимбанк за финансиране на българо-китайски инвестиционни проекти в инфраструктурата, иновативните технологии и производствени проекти с висока добавена стойност за икономиката./МС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161