EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

155 МСП получават безвъзмездни средства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

155 МСП получават безвъзмездни средства

mail11:00 | 24.09.2014прегледи 965 коментарикоментари 0


ЕК публикува списък на 155 малки и средни предприятия (МСП), които ще са първите възползвали се от новия инструмент за МСП с бюджет от 3 млрд. евро. 155 МСП от 21 държави ще получат по 50 000 евро за финансиране на проучвания за осъществимост на техни проекти, а също така ще могат да се възползват от бизнес обучение с продължителност до три дни. След това техните проекти могат да бъдат разгледани с оглед на отпускане на по-нататъшна финансова помощ от Комисията в размер до 2,5 млн. евро, се уточнява в съобщение на ЕК.
Инструментът за МСП започна да функционира в рамките на "Хоризонт 2020" - новата програма на ЕС за финансиране на научни изследвания, която е на стойност 80 млрд. евро. Целта му е да се помага на малки фирми да реализират на пазара новаторски проекти. Могат да кандидатстват МСП от държави от ЕС или от страни, асоциирани към "Хоризонт 2020".
Участието в първия кръг на подбор бе впечатляващо - 2662 предложения от страни, участващи в "Хоризонт 2020". Според оценка на независими експерти 317 от предложенията отговарят на стандартите за оценяване. 155 от тях - 49 на сто - бяха избрани за финансиране.
Избраните МСП имат добри шансове за успех във втората фаза на програмата, в която кандидатите могат да получат между 500 000 и 2,5 млн. евро за финансиране на новаторски дейности – като демонстрационни и пилотни проекти, експерименти, увеличаване на мащаба и миниатюризация. Получилите финансиране ще разработят и свой бизнес план.
През 2014 г. ще бъдат финансирани общо около 645 проекта. През 2015 г. броят им ще нарасне до 670. Поканата за представяне на предложения е отворена постоянно и следващите срокове за оценяване са 24 септември и 17 декември 2014 г. за фаза 1 и 9 октомври и 17 декември 2014 г. за фаза 2.

Контекст
С бюджет от почти 80 млрд. евро за период от 7 години "Хоризонт 2020" е най-голямата програма на ЕС за научни изследвания и иновации. В нея се предвижда рекордно финансиране за МСП. Очаква се поне 20 на сто (почти 9 млрд. евро) от средствата по приоритети "Водещи позиции при промишлените технологии" и "Обществени предизвикателства" на "Хоризонт 2020" да се използват за пряко финансиране на МСП под формата на безвъзмездни средства, включително чрез инструмента за МСП. Чрез него ЕС иска да финансира най-иновативните малки предприятия, които имат висок потенциал за растеж. С бюджет от 3 млрд. евро за период от седем години той предлага по бърз и опростен начин безвъзмездни средства за извършване на проучвания за осъществимост на бизнес иновации
(фаза 1) и за демонстрационни проекти (фаза 2). Освен това предприятията с идеи на етап инвестиции могат да се възползват от консултации за развитие на бизнеса и други услуги за подкрепа (фаза 3). Процедурата за кандидатстване е лесна, но само най-добрите проекти ще получат финансиране. Темите, по които може да се кандидатства, са посочени в работната програма за иновациите в МСП по "Хоризонт 2020".

Освен това Европейската комисия и Групата на Европейската инвестиционна банка обединяват усилията си, за да насърчават банките и другите финансови посредници да отпускат заеми или да осигуряват капитал за ориентирани към иновациите предприятия чрез продуктите "InnovFin" ( ("финансиране от ЕС за новатори"). Други предприятия могат да получат достъп до финансиране по
програма COSME.

 


Тагове: МСП, пари
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg