EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

150 млн. лв. ДЦК & коментар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

150 млн. лв. ДЦК & коментар

mail09:01 | 10.09.2015прегледи 4195 коментарикоментари 0


Правителството помага на инвеститорите с поемането на дълг на вътрешния пазар, обясни в предаването "Преди всички" икономистът Лъчезар Богданов.

Емисиите на държавни ценни книжа са възможност за инвестиции основно от страна на банките и пенсионните фондове, поясни Богданов и допълни:

Това наистина е по-скоро инструмент за управление на ликвидността и на краткосрочните активи на вътрешния финансов пазар. Не трябва да го разглеждаме през призмата изобщо на нуждите на бюджета и политиката на правителството по поддържането на дефицит и разбира се свързаното с това увеличение и намаление като цяло в дългосрочен план на държавния дълг.

При висок интерес от страна на участниците, Министерството на финансите преотвори емисия 3-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с падеж 28 януари 2018 година. На проведения на 7 септември 2015 г. аукцион бяха предложени книжа с номинална стойност от 150 млн. лв., а общият размер на подадените поръчки достигна 323 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 2,15. Постигната среднопретеглена годишна доходност е 0,49%. За сравнение, отчетената доходност на предходния аукцион на 25 май 2015 г. за същата емисия беше 0,68%.
Спредът спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е в размер на 66 базисни пункта.
Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките - 75,50%, следвани от пенсионните фондове - 8,67%, договорните и гаранционните фондове - 7,17%, други инвеститори - 4,66% и застрахователните дружества - 4,00%.

Според Богданов бюджетът ще завърши с малък дефицит в края на годината, въпреки че по-високата събираемост на приходите и по-добрите икономически показатели дават възможност на правителството още следващата година да прекрати политиката на бюджетни излишъци:

Това, което може да се направи, е да се използва шансът, който имаме заради относително добрите показатели тази година и като цяло малко по-позитивните резултати за развитие на икономиката всъщност да бъдат използвани, за да се ускори бюджетната консолидация т.е. по-бързо да спадне дефицитът и по-бързо да стигнем до балансиран бюджет.

А вместо това има риск политиците традиционно да намерят начин да увеличат разходите – чисто политически да кажат “ето, има повече приходи, значи нека да заложим по-високи разходи следващата година“ и пак да си останем със същите нива на дефицит, които имахме преди това, допълни икономистът Лъчезар Богданов./Снимка: Архив
 


Тагове: ДЦК, дълг, банки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047