EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

150 лекарства изтеглени от пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

150 лекарства изтеглени от пазара

mail13:15 | 03.06.2013прегледи 715 коментарикоментари 0


Над 150 лекарства са изтеглени от родния пазар през миналата година, съобщиха от Българската асоциация на търговците на едро на лекарства за „Дарик".
Причината е, че цените на тези медикаменти в България са станали толкова ниски, че не представляват интерес за производителите на лекарства.
Става дума основно за лекарствени продукти за онкологични и кардиологични заболявания, поясни Димитър Димитров, президент на асоциацията.
Експертът допълни, че липсата на тези продукти се компенсирала много трудно - донякъде с генерични медикаменти, както и с нови регистрации, на каквито от бранша се надяват.
Според търговците на лекарства не намаляването на цените на медикаментите е начинът да бъдат намалени разходите в здравеопазването.
Нужно било преструктуриране на цялата система. „Всеки, който идва на власт обаче, си дава сметка колко е трудно това преструктуриране и се захваща с цените на лекарствата", допълни Димитров.
По думите му промяната на тези цени сама по себе си крие определени рискове и много от тях са с негативни последици.
„Все пак съществуват механизми това да се случи и един от тях е чрез намаляване на ДДС за лекарствата, а не на надценките на лекарствата, които и без това преди година бяха намалени с 2%", добави Димитров.
Здравният министър Таня Андреева отказа коментар по темата.

 


Тагове: лекарства, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg