EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

15 часа преговори за бюджета на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

15 часа преговори за бюджета на ЕС

mail09:10 | 08.02.2013прегледи 492 коментарикоментари 0


Над 15 часа дебати и двустранни срещи в Брюксел, където държавните и правителствени ръководители участват в редовно заседание на Европейския съвет. Разговорите, в които участва и премиерът Бойко Борисов, бяха прекъснати през тази нощ. Президентът на ЕС Херман ван Ромпой обяви, че "работи по споразумение" и че ще представи ново предложение за компромис по бюджета, предаде AFP. Според редица европейски източници сумата на ангажиментите за кредитиране, която отговаря на разрешения таван, е 960 млрд. евро, а на кредитите за плащане или ефективните разходи за седемте идни години - 908 млрд. евро с възможността за марж за маневриране от 12 млрд. евро. Според редица европейски източници Херман ван Ромпой е искал първоначално да предложи ангажименти за 960 млрд. евро и кредити за плащане за 913 млрд. евро.
За какво се бори България?

„В Брюксел България ще отстоява позиции за по-голяма европейска подкрепа за справяне с младежката безработица и за осигуряване на финансиране за извеждане от експлоатация на четирите ядрени реактора на АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщи министър – председателят Бойко Борисов преди началото на Европейския съвет, съобщи пресцентърът на Министерски съвет. „Целта ни е България да получи повече от това, което усвояваме до сега от еврофондовете и имаме като финансова рамка“, допълни българският правителствен ръководител и още веднъж подчерта, че „страната ни е финансово дисциплинирана и това го е изстрадал българският народ“. По думите на премиера България изразходва средствата от еврофондовете за инфраструктурни проекти, екология и административен капацитет – области, касаещи всички европейски държави, защото повечето средства са насочени към по-чиста природа и по-добър административен капацитет. „През България минават пет основни транспортни коридора и именно това е стратегията и на Великобритания, Германия, Франция, и на другите държави - донори - за засилване на връзките на Европа с Азия“, допълни министър-председателят.
Акценти в българската позиция са постигане на максимално възможното увеличение на средствата за страната спрямо настоящата многогодишна финансова рамка в общия национален пакет; осигуряване на възможно най-високо финансиране за Кохезионната политика;запазване на нивата на финансиране за страната ни по Общата селскостопанска политика.
В първия ден от заседанието на Европейския съвет министър – председателят Бойко Борисов участва и в среща на групата „Приятели на Кохезионната политика“.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg