EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

15 страни в изложението „Културен туризъм”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

15 страни в изложението „Културен туризъм”

mail18:10 | 19.04.2013прегледи 821 коментарикоментари 0


Във Велико Търново бе открито десетото юбилейно международно изложение "Културен туризъм". То се организира от МИЕТ, община Велико Търново и общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов” съвместно с Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Изложението е най-мащабният форум у нас за този вид туризъм. На него се представят чуждестранни и български участници, общини, неправителствени организации, културни институти и специализирани фирми. В тазгодишната експозиция се включват над 30 общини, изложители от 15 страни, университети, неправителствени организации, Националният исторически музей /НИМ/, Националният военноисторически музей, плевенската художествена галерия "Илия Бешков", Регионалният исторически музей в Шумен и др. За първи път участват Испанският туристически офис, Виетнам и Индия, гр. Полтава. Представят се и побратимените на Велико Търново градове Байон (Франция), Твер (Русия), Яш (Румъния), Задар (Хърватска), както и посолствата у нас на Аржентина, Виетнам, Индонезия, Индия, Южна Корея, Унгария, Южна Африка, Испания, Япония и Украйна. Включват се над 60 фирми и организации, 250 гости, щандове с обща площ 300 кв. м.

Изложението предлага и много тематични атракции - конкурса "Винобалканика 2013", конкурс за изработка на рози, уроци по плетене на дантели, работилници за порцелан и кожа, изложби на носии и черги, "Билкария", училище по танци и др. Музеят в Шумен показва изложба "Спомени от стария град". Дебют ще има и конкурсът "Чети и пътувай". В рамките на изложението ще се проведе и деветото издание на фестивала на туристическия филм "На източния бряг на Европа" с близо 50 заглавия от 26 страни. Проявата вече е член на престижната организация Междунареден комитет на туристическите филми, чийто президент Александър Камел се очаква също да гостува в старата българска столица.
През последните три години за стимулирането на културния туризъм по ОП "Регионално развитие" за поддържане на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура бяха договорирани над 250 млн. лв., а за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг – близо 18,5 млн. лв. Според изследвания на МИЕТ близо 24% от чуждестранните туристи, които посещават България, я асоциират с богатата й история и култура.
Министерството представя информационен щанд за България върху площ от 50 кв. м, в който безплатно участват общини, музеи и специализирани за културен туризъм организации. На 19 април МИЕТ провежда и поредната национална годишна среща на представители на местната власт - кметове и експерти от общинските администрации, които работят в ресор туризъм. Те ще дискутират новия Закон за туризма съвместно с Националното сдружение на общините и Комисията за защита на потребителите. Също на втория ден от изложението ще се свика национална кръгла маса "Културният туризъм и университетското образование – споделят студентите". На нея ще бъде обявено началото на национален студентски конкурс за разработки на туристическа тема - той е по идея отново на министерството./МИЕТ

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4083