EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

15% спад на цената на газа възможен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

15% спад на цената на газа възможен

mail10:12 | 09.07.2010прегледи 677 коментарикоментари 0


Цената на газа може да падне с 10-15 % до есента. Това заяви тази сутрин пред БНТ председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, предаде информационна агенция Стандарт Нюз. Според него това може да стане след корекции на дългосрочните договори. В момента крайните цени на „синьото гориво” са като тези в Литва, Латвия и Естония, каза още Семерджиев. Той отрече информацията, че "Газпром" ни продава евгин газ, а у нас се оскъпява.
"Има данни, които доказват, че в момента ние получаваме газ от "Газпром" на цени много по-високи или по-високи. Бих казал - много е вече условно, от тези, които влизат например в Германия или по другите дългосрочни договори. В началото на 2006 година до края на 2006-а нашите цени по същите сравними дългосрочни договори за руски природен газ са били съществено по-ниски", каза Семерджиев.
От 1 юли природният газ поскъпва с почти 25 процента, парното в София – с близо 19 на сто, а в Русе и Враца – с 16 на сто, повишението на цените на тока на трите електроразпределителни дружества е под 2 процента, реши неотдавна ДКЕВР.
Така регулаторът изпълни намерението си за допълнителен натиск върху ръста на тарифите за газ и ток, след като според предишни разчети те трябваше да поскъпнат съответно с близо 30 процента и 5 на сто, средното повишение на цените на топлоенергията в страната ще е 12 на сто, но в София поскъпването ще се усети най-осезателно.
Увеличението на цената на синьото гориво е 24.63 на сто, спрямо цената, на която в момента “Булгаргаз“ продава суровината, след като със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков утвърдената от 1 април от ДКЕВР тарифа бе свалена с 5 процента.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg