EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

15% по-скъп хляб от средата на януари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

15% по-скъп хляб от средата на януари

mail18:03 | 03.01.2011прегледи 679 коментарикоментари 0


Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите прогнозира, че хлябът ще поскъпне с 15% до средата на януари, Според него това се дължина по-високите цени на суровините, цитира го БНР. "Минимум с 15% ще поскъпне хлябът. Дължи се на по-високите цени на суровините. Брашното поскъпваше през целия декември месец, цените на хляба не се увеличиха. От днес отново имаме увеличение на цените на брашното, така че това нещо като фактор и като се събере, съвсем нормално е цената на хляба да поскъпне", посочи Попов.
От друга браншова организация - Федерацията на хлебопроизводителите, съобщиха, че са подготвили проектозакон за хляба. Според председателя на Федерацията Марияна Кукушева, чрез един такъв закон ще бъде подобрен контролът върху качеството на хляба и ще бъде намален сивият сектор в бранша, който в момента е около 50%.
От днес масовият бял хляб от 700 грама, производство на едни от големите фирми в региона, е с нова цена, предаде кореспондентът на радио “Фокус”- Варна. Увеличението е минимално – от 65 на 75 стотинки. Председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добричка област Тошко Няголов коментира, че процесът е съвсем нормален от гледна точка на това, че реалната цена на този вид хляб е между 80 и 95 стотинки и то от дълго време. Подобно увеличение според него е продиктувано от стремежа на хлебопроизводителите да не извършват дейност на загуба. Ако се случи масово поскъпване на хляба, това ще е в края на месеца, смята Тошко Няголов. Съчетанието на скъпи горива и ново зареждане на мелниците с брашно би могло да доведе до това. Както всяка година януари има ново зареждане на мелниците със зърно, а то още в началото на миналия месец поскъпна на световните пазари, отбеляза Тошко Няголов. Цените му са около 225 евро за тон. Пшеницата у нас е малко по-евтина – 400-420 лв. за тон, като се наблюдава тенденция цените и у нас да се придържат към тези на европейските пазари. Поскъпването на горива и зърно, води до поскъпване на брашната, които досега бяха с непроменена цена, а от там и на крайният продукт – хлябът. Тази година затруднения изпитват и традиционно големи производители на пшеница, като Аржентина, отбеляза Тошко Няголов. Всичко, което се случва на световните пазари, има отражение и на нашия.


 


Тагове: хляб, цени, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg