EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

15% нови топломери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

15% нови топломери

mail15:00 | 11.01.2013прегледи 484 коментарикоментари 0


От около 1,5 млн. разпределителни уреди за отчитане на топлинната енергия, които има в топлофицираните сгради у нас, около 15% са подменени, защото е изтекъл експлоатационният им срок. Това каза пред членовете на парламентарната комисия за контрол върху дейността на ДКЕВР Ася Ангелова, председател на Асоциацията на топлинните счетоводители.

Тенденцията е клиентите да избират предимно уреди с дистанционен отчет, като повечето големи фирми в бранша предлагат и варианти за разсрочено плащане на уредите, каза Ангелова. Тя подчерта, че фирмите за топлинно счетоводство работят по силата на Закона за енергетиката, а след приемането преди два месеца и на директива за енергийна ефективност от ЕК отчитането на енергията чрез уреди за дялово разпределение ще стане задължително за рамките на ЕС. България е напред в това отношение, защото при нас такъв вид отчитане се прилага от 2001 г., докато за ЕС трябва да бъде въведено до края на декември 2016 г. След тази дата вече няма да е разрешено отчитане на топлинна енергия на база кубатура на жилището, посочи тя. Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" посочи, че регулаторният процес на ценообразуване в областта на природния газ и парното е много сложен и завършва с това, че потребителите не разбират за какво плащат. Това води и до по-ниска събираемост, затова призовавам дружествата да работят в тази посока, каза Николов.
Стоян Цветанов, изпълнителен директор на "Топлофикация София", коментира за БТА, че събираемостта на сметките за парно в София се е повишила с 12% само в рамките на 2012 г., спрямо 2011 г., и е достигнала до ниво 68% от клиентите да нямат просрочени задължения. Общо 74% пък са клиентите с до шест неплатени сметки. За последните две години имаме близо 8 000 нови клиенти, каза Цветанов. "Топлофикация София" е и топлинен счетоводител за около 10 000 клиенти в 350 сгради в столицата, добави той.
В рамките на регулаторния период намалението на цената на парното от 1 януари 2013 г. ще се отрази негативно на финансовото състояние на дружеството, коментира още Цветанов. Според него отражението на новата цена върху финансовото състояние обаче зависи преди всичко от това как ще работят мощностите на топлофикационното дружество и дали ще бъде повишена ефективността. Парламентарната комисия изслуша председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев за постановените от регулатора нови цени на природния газ и парното от началото на тази година и проведе дискусия с участието на "Булгаргаз", "Овергаз", Асоциацията на топлофикациите, на потребителите и други.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045