EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

15% не декларират целите си доходи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

15% не декларират целите си доходи

mail11:32 | 08.09.2016прегледи 840 коментарикоментари 0


Официалното название на ЕС, когато говорим за „сива“ или скрита заетост е „недекларираната заетост“ и се отнася само по отношение на пазара на труда, докато „сива икономика“ е доста по-общо понятие.

Това каза за предаването „Хоризонт за вас“ икономистът от Центъра за изследване на демокрацията на Руслан Стефанов по повод Конференцията за недекларираната заетост, на която ЦИД е съорганизатор. Дебатът в Европа е породен от мигрантската криза и различното разпределение на данъчните ставки в Европа, коментира той.

Броят на хората, които не декларират своята пълна заплата или пълни доходи остава упорито висок. Трябва да отбележим, че в България, все пак, той е един от най-малките в Югоизточна Европа, но остава към 15-17% от заетите. Това, като обем на укрити средства е някъде към 400 000 лева годишно. Става дума за доста съществени суми. Въпросът, който се задава тук е какви са причините и горе-долу участниците в международната конференция обединиха два големи кръга въпроси. Единият е възприятието за липса на качество в обществените услуги и съответно недоверие в обществените институции - сигурно много хора се сещат и са забелязали, че доверието към обществените институции в България е много ниско, между другото това важи и за целия ЕС, но в България е особено ниско. На второ място е, усещането за несправедливост в системата, както на данъчно облагане, така и на наказателно преследване.

Данъчната система на България, макар и  много опростена, остава силно регресивна и изисква голямо участие от хората с много ниски доходи, коментира Стефанов.

Естественото икономическо развитие изисква усложняването на данъчната система, за да може тя да стане по-справедлива и да отразява очакванията на обществото за по-добри публични услуги. Това изисква създаване на необлагаем минимум, диференцирана ставка по ДДС, диференцирана подоходна ставка… Трудни дебати, тъй като хората, които ще трябва да вземат съответното решение, ще трябва да поемат, съответно, и тежестта.

Хората искат да видят подобряване на обществените услуги и да знаят точно къде и за какво отиват техните данъци, категоричен е той.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg