EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1,5 млрд. лева по-малко приходи за митниците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1,5 млрд. лева по-малко приходи за митниците

mail13:02 | 22.05.2023прегледи 606 коментарикоментари 0


Очакванията на Агенция "Митници" са приходите през 2023 година от мита, ДДС и акцизи да достигнат 11,926 млрд. лева при приблизително 13,4 млрд. лева през миналата година, тоест 1,471 млрд. лева по-малко от 2022 година. Това каза директорът на агенция "Митници" Павел Геренски при изслушване в комисията по бюджет и финанси на Народното събрание.

Приходите в настоящата оценка са с над 700 млн. лева по-малко спрямо пролетната прогноза на МФ, защото през последните два месеца се отчита намаление в приходите от акцизи и ДДС, каза Геренски.

Спадът във физическите обеми и на цените на горивата има определяща динамика за спада на приходите от ДДС, посочи директорът на агенция "Митници". Приходите от ДДС са повлияни най-много от тези от "Лукойл Нефтохим Бургас", където се очаква спад на приходите от ДДС от внесения петрол с над 500 млн. лева. Има спад във вноса на петрол от 223,5 млн. килограма петрол или над 11 процента. Измерено в барели (един барел е почти 159 литра), спадът ще е около 1,55 млн. броя барела или почти 11 процента. Пристигащите танкери в рафинерията ще са с 4 по-малко, посочи Геренски. Той не даде пълна информация за вноса и продажбите на петрол и горива, като обясни, че тези данни не са публични. Прогнозира се спад на вноса на количествата петрол с около 10-11 процента, но основният ефект от свиването на приходите от ДДС идва от намаляването на цената на петрола с около 30 процента.

На среща с представители на "Лукойл Нефтохим Бургас" е обсъдена възможността за внос на петрол от Казахстан, който е по-скъп от руския. Има уверения на фирмата, че този внос ще им позволи да имат по-добър обем произведена продукция и съответно и приходите от ДДС ще са по-добри. Но това са прогнози. Компромис за спазване на ограничените мерки спрямо руския петрол няма да бъде допуснат, каза Геренски. Агенция "Митници" предлага да се облагат с акциз всички видове електронни цигари, влючително т. нар. паучове и дъвки. Има сигнали, че в някои течности за цигари има и наркотични вещества, каза Геренски.

За подобряване на приходите на агенцията се предвижда засилване на събираемостта от ДДС и от акциз. Митата нямат голямо значение, защото като цяло те са малко, пък и две трети от тях се превеждат към Евросъюза, каза Геренски.  Силно консервативната прогноза е израз на цялостната загриженост на екипа. Резервите са свързани с редица мерки за засилване на контрола в страната и по границите, заедно с другите правоприлагащи институции, каза Геренски. 

Акцизът не се влияе много от стойността на стоката, а най-вече от физическите обеми. Наблюдава се тенденция за увеличаване на физическите обеми, тоест и на акциза. За подобрение на събираемостта ще има присъствие на терен на митнически служители, създадено е и звено, което извършва непрекъснат мониторинг и анализ на митническите нарушения и престъпления, посочи Геренски. Събирането на данъчните и  неданъчни приходи е сериозно предизвикателство, заради нарушаването на веригите на доставки покрай войната в Украйна, което води до забавяне на икономическата активност. Това се отчита и от НСИ. Има и спад в покупателната способност на хората, посочи Геренски. Прогнозата на МФ също отчита спад на вноса и на потреблението. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg