EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

1.5 млрд куб/м газ при Гюргево-Русе

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1.5 млрд куб/м газ при Гюргево-Русе

mail17:03 | 09.10.2018прегледи 583 коментарикоментари 0


От 1 юли 2019 година „Трансгаз“ гарантира капацитет 1.5 млрд куб/м природен газ при точката на междусистемно свързване Гюргево-Русе. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на брифинг след закрито заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Как може тенденцията за непрестанното увеличаване на цената на суровия петрол и респективно на природния газ да бъде коригирана за потребителите в Р България?

На първо място – това са започналите преговори с „Газпром Експорт“. Първата фаза от тях беше проведена през изминалата седмица. Надявам се, че в рамката на тези преговори България ще договори по-добри условия за доставка на природен газ от „Газпром Експорт“, уточни той. „Второ – само преди седмица, в резултат на подозренията на ЕК, че „Трансгаз“ злоупотребява и пречи на износа на природен газ от Румъния към други държави членки, „Трансгаз“ поемат няколко важни ангажимента, които засягат Република България, а именно, че ще предостави максималния наличен капацитет на ползвателите на мрежата за износ на газ от Румъния към Унгария и към България. Считано от 1 юли 2019 година „Трансгаз“ гарантира капацитет 1.5 млрд куб/м природен газ при точката на междусистемно свързване Гюргево-Русе“, заяви още доц. Иванов. „От 31 декември 2019 година „Трансгаз“ гарантира капацитет 1.8 млрд. куб/м между Румъния и България за румънски износ на газ по сушата към България чрез връзката между румънската национално-преносна система и международния преносен газопровод. Минималната цена за резервиране на капацитета в точките на междусистемно свързване с България ще бъде равна на референтната цена за резервиране на капацитет на собствената територия. Тоест на румънска територия няма да има никакви допълнителни такси“, уточни той. По думите му капацитетът, който е готов да гарантира румънската страна е повече от потребяваното количество природен газ в България, доставяно досега от „Газпром Експорт“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg