EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

15 години за възстановяване на „ААА”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

15 години за възстановяване на „ААА”

mail16:40 | 18.01.2012прегледи 1158 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
Рейтинговата агенция Standard and Poor’s понижи оценката си за 9 страни от еврозоната, включително Франция, както и на Европейския фонд за финансова стабилност. Но обяви, че няма да посегне на рейтинга на Германия, дори и в случай на рецесия. Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле се обяви за създаването на европейски рейтингови агенции.
За коментар по темата потърсихме в предаването „Време за пари” на EconomyNews.bg по OFFRoad Radio. Мнение на експерта от БФБ Румен Соколов.
Какво означава пониженият рейтинг?
Румен Соколов: Пониженият рейтинг всъщност означава по-големи затруднения при взимане на ресурс от дадена страна или дадена компания. Когато се отнася за рейтингите, може да се говори както за отделни страни, група от страни, така и за компании. Всъщност ролята на рейтинговите агенции е да направят оценка на страна, или на компания, на нейните рискове, на това доколко, когато се даде заемен ресурс, компанията или страната може да изпълни всички изисквания. В случая, за мен лично, Standard and Poor’s и другите рейтингови агенции нямат нищо конкретно като цел, те просто се презастраховат. И те го правят в случай, че положението се утежни, след това да не се окаже, че те не са си свършили работата. Както се случва много често досега. Поддържайки висок рейтинг на съответна страна, в следващите месеци тя да изпита допълнителни затруднения, освен тези, които има в момента, и рейтинговата агенция да бъде грешна в оценката си.
Въпросът е доколко са надеждни тези оценки? Има примери за оценки на американските рейтингови агенции, които впоследствие не са били съвсем точни. През 2008 година, дни преди да фалира Lehman Brothers, някои от тези агенции вдигнаха рейтинга й. Доколко сега презастраховка има основание?
Р.С.: Наистина, и трите големи рейтингови агенции- Moody's, Standard&Poor's и Fitch, са базирани в САЩ, в Ню Йорк, но те оперират във всички големи страни в света, имат свои филиали, имат дъщерни рейтингови агенции. Много от големите работят с други рейтингови агенции, които изготвят и помагат при изготвянето на рейтингите. Би трябвало да са надеждни. Това е ролята на рейтинговата агенция - да бъде независима и коректна в оценката. В този случай трите големи агенции би трябвало да бъдат надеждни, защото те имат дългогодишен опит, изградили са своите отдели, структурите, знаят как да правят оценка на страна или компания и оценката им би трябвало да се приеме за вярна. Но в последните месеци и година те получиха много критики и от правителства, и от големи компании по повод дали техните оценки са точни и правилни. За да се изготви една оценка, рейтинговата агенция получава възнаграждение за това и поради това се прокраднаха съмнения, че дали оценката не зависи от възнаграждението. Аз не мога да кажа лично дали това е така, но има съмнения.
Можем ли да говорим за натиск върху еврозоната?
Р.С.:Натискът върху еврозоната е от всички страни в момента. Освен политически той е и натиск от пазарите. Не бих казал, че агенциите оказват натиск по един или друг начин върху еврозоната, просто както казах, те се презастраховат. Тяхната роля е да дават коректна и точна оценка. Бъдещето ще покаже дали тя е била такава. Според мен те нямат за цел да оказват натиск.
А манипулация на пазарите?
Р.С.:Също не. Въпреки че сигурно има и такива мнения на някои водещи анализатори. Има случаи в миналото, когато големи спекуланти са спекулирали с валути, основавайки се на някаква информация, която са имали, за промяна на рейтинг или ситуация, или оценка на компания или страна. В случая не смятам, че се касае за подобно нещо. Никой няма изгода в дадения момент да се манипулират пазарите, защото качването или падането на еврото или друга валута спрямо долара или еврото носи полза за едни, но и по-големи загуби за други.
Германия се обяви за създаването на европейски рейтингови агенции. За това се говори отдавна. Има ли бъдеще подобен проект?
Р.С.: Да, наистина отдавна се говори за тези агенции. Проблемът не е от вчера или от онзи ден, когато Германия заговори за това. Изграждането на една надеждна и коректна рейтингова агенция е много дълъг процес. Сега се говори, но за да стане това, трябва да мине две- или три- годишен период. Тя да изгради самия екип, структурите, да създаде име. Хубаво е и Европа да има силна рейтингова агенция и тя да прави независими оценки на еврозоната, на целия Европейски съюз, на компании, да бъде малко като противовес на компаниите, базирани в САЩ. Но това няма да е кратък процес. Може би ако са се сетили 5 или 10 години по-рано със създаване на еврозоната, да се структурира една или няколко такива агенции, би било наистина добре. Сега щеше да има баланс от двете страни на Океана. Но тепърва да се започне, процесът ще бъде много дълъг, а трябва да се действа бързо. Разбира се, всяка отделна страна има рейтингова агенция, България също има две или три. Агенциите на отделните страни обаче не са със същия авторитет като трите големи.
Девет страни от еврозоната са с понижен рейтинг. Колко страшно е това за тях самите?
Р.С.:Зависи от коя страна се погледне. Страшно е наистина за момента, защото страните, ако имат допълнителни затруднения, те малко по-сложно ще получат ресурс за стабилизиране на тези затруднения и стабилизиране на самите икономики. Точно това е ролята на рейтинга - да определя каква ще бъде цената на ресурса, който дават пазарите и който се дава от трети страни. За Гърция, Италия, Испания ще бъде много по-трудно. Когато цената на ресурса премине над един определен висок процент, пазарите смятат, че това е 7-7,5%, вече дават много малко пари на тези страни. Историята познава опита на северните страни - Финландия, Швеция, също и Австралия, които са получавали доста понижени оценки и им е трябвало много време - между 5 и 15 години, за да възстановят своя златен рейтинг „AAA”. Трябва много неща да се подобрят, за да се върне високата оценка.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1057