EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

146 депутати отхвърлиха ветото на Радев

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

146 депутати отхвърлиха ветото на Радев

mail11:36 | 12.01.2018прегледи 8006 коментарикоментари 0


Народното събрание прие повторно Антикорупционния закон въпреки президентското вето. При първото гласуване 222 народни представители гласуваха. От тях 147 "за", против - 75, нямаше въздържали се. След процедура по прегласуване, депутатите отново преодоляха ветото на Румен Радев със 146 гласа "за", 76 - против. Въздържали се отново нямаше. Законът беше върнат за ново обсъждане с указ на държавния глава Румен Радев на 29 декември 2017 г.

По време на дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: Днес управлява ГЕРБ, утре ще е БСП - нека не правим закон за един мандат, защото корупцията е надпартиен въпрос. „Наистина ветото на президента беше като че ли последен шанс да коригирате политиката си по отношение на корупцията. Уви, вие не признавате корупцията за проблем. Как да го решите тогава? Един голям въпрос стои и той е с юридически аргументи. В Конституцията и правото има един железен принцип и се казва разделение на властите. Няма такова нещо в света, властта, която управлява, т.е. априори, при нея е корупцията, да си избира тези, които ще я контролират. Ето затова казваме, че няма да проработи“, коментира Нинова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че БСП и президента играят в един отбор, а ГЕРБ играе в отбора на гражданите на България. Той се обърна към лидера на опозицията с думите, че ще си остане в опозиция и ще трупа опит не като управляващ, а като опозиционер.

Хамид Хамид от ДПС коментира, че последното финално публично обсъждане на законопроекта, е минало конструктивно. „На лице е воля и търсене за общо съгласие за борба с корупцията, защото този конструктивизъм продължи и в Правна комисия. Дали законът има кусури ще видим по време на неговото действие“, каза депутатът от ДПС. Хамид посочи, че не приема констатацията от тази трибуна, че законът няма да проработи. „Не сме му дали шанс да работи и един ден и казваме, че няма да работи. Нека да дадем шанс на закона да проработи“, допълни Хамид Хамид.

Волен Сидеров, пък сподели, че следобед има намерение да подари на Юнкер хубава българска ракия и запита дали това ще бъде корупция. „Групата на ОП ще гласува против ветото на президента, не за друго, не защото не уважаваме президента Румен Радев, напротив –моето лично мнение, е че го уважавам. Той е много израснал като политик, но трябва още. Сигурно има недостатъци в този закон“, каза Сидеров. В крайна сметка той оризова да се приеме закона и да се върви напред.

източник:БГНЕС

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg