EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

145 млн. лв. ще получат животновъдите през 2010 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

145 млн. лв. ще получат животновъдите през 2010 г.

mail13:33 | 10.02.2010прегледи 706 коментарикоментари 0


През 2010 г. животновъдите ще получат 145 млн. лв., съобщават от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с представители от всички асоциации в сектор животновъдство. За сравнение през миналата година са получили около 90 млн. лв. По схемата за национални доплащания към директните плащания са предложени пред Европейската комисия 84.887 млн. лв. В тази сума са предложени и нови схеми за: отглеждане на месодайни говеда и за клане и износ на угоени говеда за трети страни.
Отделно от това,  са изпратени за одобрение в ЕК и схеми за подпомагане на животновъдния сектор с общ финансов ресурс от 45.6 млн. лв. (в това число за подпомагане на млечния сектор и животновъдите в необлагодетелстваните райони). Предвидени са и близо 15 млн. за държавни помощи.
„Искаме да сте максимално информирани и обсъждайки проблемите в сектора, чрез вас, да бъдат разяснени на всички възможности за финансиране на отрасъла през 2010 г.”, каза министър Найденов.
На срещата присъства и изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Калина Илиева. Във връзка с предстоящото стартиране на кампанията за единно плащане на площ от 1 март, тя информира, че се подготвя да започне по-рано широка разяснителна кампания, която да е в помощ на земеделските стопани при подаването на заявленията. С оглед подобряване на досегашния модел на работа, предстои да бъде направен график, по който да се подават заявленията, а на всеки ще бъде изпратен информационен материал за начина на попълване.
От своя страна, на животновъдите бяха обединени в исканията си и изказаха желанието си за бъдещ конструктивен диалог и подкрепа при разясняването на предстоящата кампания по места. Сред останалите дискутирани теми бяха промяната на нормативната база във връзка с решаването на проблемите със стопанските дворове, отдаването на ливади и пасища, както и финансирането по мерки 112 и 121  на Програмата за развитие на селските райони.
До десет работни дни ще бъдат обработени данните в Националната ветеринарно-медицинска служба и в началото на март ще започне изплащането на 10 млн. лв. по мярка „Агроекология” по Програмата за развитие на селските райони, каза Калина Илиева.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg