EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1400 тона товар за АЕЦ "Рупур"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1400 тона товар за АЕЦ "Рупур"

mail09:10 | 07.11.2021прегледи 1499 коментарикоментари 0


Единственият в света транспортен плавателен съд с атомна енергийна инсталация - контейнеровозът "Севморпут" на "Атомфлот", напусна пристанище Санкт-Петербург и се отправи към Владивосток. Той превозва товар от 1400 тона, предназначен за строящата се АЕЦ "Рупур" в Бангладеш. Основна част от оборудването са метални конструкции и механизми.
"Атомният контейнеровоз ще изпълни първия за тази година рейс в източна посока. В момента в акваторията на Северния морски път има активно ледообразуване, но техническите характеристики на съда му позволяват да измине целия маршрут без помощни ледоразбивачи", е коментирал генералният директор на "Атомфлот" Мустафа Кашка.
Според вицепрезидента на "Атомстройекспорт" Дмитрий Тюкаев навременната доставка на оборудване и материали за строящи се АЕЦ е важен компонент от реализацията на проектите на компанията в срок и според бюджета.
"Транспортният потенциал на контейнеровоза е уникален. Той е автономен, способен да поеме извънгабаритни и свръхтежки товари, което позволява да се намали броят на морските съдове, участващи в транспортирането. Атомният контейнеровоз е оборудван с кранове и може самостоятелно да разтоварва на необорудвано пристанище", е заявил капитанът на "Севморпут" Сергей Бралгин.
Планира се преходът да отнеме около 25 денонощия. Във Владивосток оборудването ще бъде разтоварено и транспортирано до Бангладеш, се уточнява в съобщението.
За по-малко от месец - между 14 септември и 10 октомври тази година - специалисти от руската държавна корпорация Росатом завършиха монтажа на корпуса на реактора на първи енергоблок на първата атомна централа в Бангладеш - АЕЦ "Рупур". Атомната електроцентрала ще има два енергоблока с реактори ВВЕР-1200 с 60-годишен жизнен цикъл и възможност за удължаване на срока им на експлоатацията с още 20 години.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg