EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

140 хиляди евро за интегриране на ромите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

140 хиляди евро за интегриране на ромите

mail14:00 | 22.12.2010прегледи 981 коментарикоментари 0


Европейската комисия осигурява 140 хиляди евро за организирането на нова кампания за интеграция на ромите в България, съобщи във Варна националният координатор на проекта Огнян Исаев, предаде бТВ. По думите му ще бъдат обхванати осем общини в страната - София, Стара Загора, Варна, Сливен, Кюстендил, Петрич, Пещера и Бяла, Русенска област.
Новата кампания ще обхване цяла Европа, обясни Исаев. В България тя ще премине под мотото "Благодарим ти, кмете!". По думите на Исаев основната цел на кампанията ще бъде да напомни на обществото ролята на местните власти в партньорството им с гражданските организации за интеграцията на ромите.
В рамките на проекта ще бъде направено проучване за трудностите по приобщаването на конкретните общности в осемте общини. На кметовете ще бъдат предложени варианти за решаване на проблемите. Очаква се между гражданските организации и местните власти да бъдат подписани споразумения за общи действия, които общините трябва да финансират.
Във Варна вече има добри практики, допълни координаторът на крайморския град Николай Николов. Като примери той посочи летните училища за ромски деца, в които малчуганите учат български и наваксват с учебния материал. В учебните заведения в общината работят 40 медиатори, чиято задача е да преодоляват проблема с отпадането от училище на ромите. Николов съобщи, че се работи активно и по линия на здравната просвета на общността. Сега предстои в една от ромските махали да бъдат раздадени 80 противозачатъчни спирали.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg