EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

14% ръст на търговията България/Иран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

14% ръст на търговията България/Иран

mail16:31 | 16.05.2018прегледи 2508 коментарикоментари 0


Съществуват значителни възможности за засилване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество с Иран. Вярвам, че все повече ирански компании ще се възползват от предимствата на България като дестинация за бизнес и инвестиции. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Ирано-български бизнес форум, който се проведе в Техеран, при засилен интерес от над 150 ирански фирми.

Министър Караниколов изтъкна, че форумът дава отлична възможност за представяне на предимствата и качествата на продуктите, производствените технологии и ноу-хау използвани в двете страни. „Обръщам се към българските фирми с призив да се възползват пълноценно от предоставената им възможност и да проведат деловите си срещи, обсъждайки съвместни дейности в търговията и сътрудничеството", подчерта Караниколов. Той добави, че иранският пазар е ключов със своето стратегическо разположение между Близкия изток, Централна и Южна Азия и население над 80 милиона жители.

„През 2017 г. търговията между България и Иран отчита стойност от 117.4 млн. долара, което е увеличение от над 14% спрямо 2016 г. Вносът от Иран също отбеляза увеличение от 112,3%, което е 58.6 млн. долара. Докато износът на България за Иран за 2017 г. възлиза на 58.8 млн. долара", заяви Караниколов. Той допълни, че страната ни е готова да окаже подкрепа на иранските фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, осигуряващи висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката.

Икономическият министър подчерта, че България има потенциал да привлече ирански инвестиции и да предостави благоприятни възможности за дейности в редица области като информационни и комуникационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и услуги, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм. „Двете държави са в постоянен процес на изграждане и надграждане на договорно-правната база във всички сфери от взаимен интерес, особено в търговско-икономическата", допълни Караниколов.

По време на визитата министър Караниколов проведе срещи на високо равнище с Есхак Джахангири, първи вицепрезидент на Ислямска Република Иран, Аббас Ахунди, министър на пътищата и градоустройството, Масуд Карбасиян, министър на икономиката и финансите и Бижан Намдар Зангене, министър на петрола. По време на срещите бяха подчертани добрите взаимоотношения между двете страни и потенциалът за развитие на търговско-икономическите взаимоотношения, както и провеждането на първото заседание на съвместната комисия за насърчаване на инвестициите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg