EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1.4 млн.кв.м "същински" дупки по пътищата на Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1.4 млн.кв.м "същински" дупки по пътищата на Румъния

mail13:30 | 06.04.2010прегледи 821 коментарикоментари 0


Румънската държава има да ремонтира около 13 000 квадратни метра разрушени от зимния студ пътища, предаде телевизия Реалитатя и БТА.
Властите обаче нямат достатъчни средства за това. 280 милиона леи от отпуснатите общо 435 милиона леи  /1 евро = 4,10 леи/ за поддържане на националните пътища през 2010 г. трябва да покрият задължения от миналата година на държавата към строителите. За това властите трябва да открият нови ресурси, за да запълнят дупките по пътното платно, посочва телевизията.
Директорът по поддръжката в Националната компания за магистрали и национални пътища Флорин Даскалу заявява, че до момента бюджетът е достигнал до предела си, но че се очаква да бъде допълнен при актуализирането му.
Общо повредената настилка на националните пътища възлиза на около пет милиона квадратни метра, като 1 498 492 от тях са същински дупки.
Миналата година е бил извършен ремонт на 1100 км национални пътища, за който компанията е платила над 50 милиона евро.
Проучване сочи, че за ремонта на всички улици и булеварди само в София са необходими над 2-3 млрд. лв.
По предварителни оценки за планиран ремонт на повредена улична мрежа с обща площ от 1054 кв.м. във Варна ще се необходими минимум 76 хил. лв.
Преди седмица от Министерството на регионално развитие и благоустройството беше лансирана идеята за ремонт на пътища да бъде заделена сума от 1 млрд. евро от еврофондове. Министърът на регионалното развитие и благоустройството обаче определи идеята като „неработеща”  и заяви, че „това, което работи е програма “Визия и проекти“ в рамките на европейските приоритети.
Според Плевнелиев европейските пари не са за пълнене на дупки. Той обясни, че министерството му ще се фокусира върху рехабилитация на европейски пътища и магистрали, част от европейските транспортни коридори. Рехабилитацията на един път изисква между 400-500 хил. лв. на линеен км. Амбицията на Плевнелиев е да бъде изготвена програма в рамките на 500 млн. лв. за рехабилитация.


 


Тагове: дупки, пътища
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg