EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

14 млн. лв. инвестиция във Видин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

14 млн. лв. инвестиция във Видин

mail06:59 | 26.09.2022прегледи 1197 коментарикоментари 0


Фирма „Технически компоненти България“ удвоява производството си във Видин и инвестира 14 млн. лeвa в ново строителство. Новата сграда, с над 5 500 кв. м площ, е само част от дългосрочната инвестиционна програма на фирмата, която е дъщерна на германската Elektronikbau- und Vertriebs- GmbH. Фирмата е една на най-проспериращите и стабилни в региона, разказа за БТА директорът й Мартин Петров.

През 2008 г. започва работа с около 30 служители и скромно производство. Петнадесет години по-късно, фирмата работи с пълен капацитет, производството е увеличено десетократно. В компанията работят над 200 човека, основно млади хора при отлични условия на труд и с над средното за региона заплащане, допълни Мартин Петров. Фирмата днес е една от водещите компании във видинска област. Тя непрекъснато разширява производството си и увеличава броя на своя персонал, който се очаква да достигне 400 в следващите две-три година. Показателен е фактът, че фирмата има сключени договори за поръчки за следващите три години, които я правят една от най-стабилните икономически фирми в региона.

„Технически компоненти България“ обяви през август, че удвоява производството си във Видин и инвестира в ново строителство. Вече близо месец на територията й се изгражда разширяването на нова складова, производствена и административна база. Фирмата инвестира в новото строителство - изгражда фотоволтаична инсталация, с капацитет за производство на екологично чиста енергия, трикратно надвишаваща потреблението на производството, което означава сериозен отрицателен енергиен баланс за фирмата. Според Мартин Петров компанията не е твърде енергоемка и цените на енергията не й влияят пряко, но косвено цените на компонентите са се повишили значително заради това.

Строежът на новите сгради ще приключи в рамките на 12 месеца, септември 2023 г, каза инж. Мартин Петров. Изпълнител на строителните дейности е фирма „Хоризонт - Иванов“. Инвестицията е факт благодарение на подкрепата от Обединена българска банка.

Новата производствена част ще е с капацитет 100 служителя на смяна, което означава около 400 нови работни места. Разчетите са този капацитет да се запълни в рамките на три години от пускане в експлоатация, или по около 130 нови работни места за всяка година.

Служителите и работниците са особено ценни за фирмата и са нейният най-голям капитал и затова продължаваме с изграждането на комфортни социални и битови помещение, допълни Петров. В голяма част от първия етаж на новата административна сграда ще бъде разположена детска градина за децата на нашите служители, а в зелените площи ще има и детска площадка със съвременни съоръжения за игра.

По думите на инж. Петров мащабната инвестиция ще е още по-добра предпоставка за развитието на региона и на град Видин и екипът на „Технически компоненти България“ ще  бъде ключова част от това развитие. Петров не крие задоволството си, че заедно с всички колеги и партньори, са успели да се преборят и докажат, че Видин е идеалното място за бизнес. 

Видинската фирма в последната година се възползва от силното търсене на енергоспестяващи системи в Европейския съюз, уточнява Мартин Петров. Високите цени на горивата и зеленият преход карат потребителите в цяла Европа да търсят усилено алтернативи на традиционните източници на отопление и енергоспестяващи системи, което създава много бизнес възможности. Фирмата произвежда електронни компоненти и системи за енергийно ефективно отопление и климатизация, и увеличеното им търсене е факт през последната година. Нормално е потребителите да търсят продукти, които да намаляват енергийните им разходи. Голяма част от нашите продукти са за климатизация, това е една от причините да увеличим капацитета си. През последните месеци хората в Западна Европа се ориентират към електрическа енергия вместо към газ и изкопаеми горива. Електрическата енергия не е евтина, но очакваме зелен преход, който може да смекчи цените, смята той.

„Технически компоненти България“ произвежда компоненти и системи за енергийно ефективно отопление и климатизация, предлага развойна дейност и серийно производство на разнообразие от продукти с приложение в различни уреди, в автомобилната, медицинска и други индустрии. В последната година продуктовата гама нараства, сложността на свързаните процеси и услуги - също. Клиентите и заявките на фирмата се увеличават и това налага разширяване на производството. Продукцията на „Технически компоненти България“ е предназначена изцяло за износ-основно за Германия и страните от Европейския съюз. Фирмата е в процес на сертифициране за инвеститор клас А от Българската агенция за инвестиции, каза Петров. Пред фирмата днес има много предизвикателства, не крие директорът й. Едно от тях е забавянето при доставките на суровини и високите цени на енергията. Във фирмата работим с електроника и има някои критични компоненти, за които има само двама - трима световни производители. Само за пример - един наш продукт съдържа стотици или хиляди компоненти, ако един липсва, се затваря производството, докато не се появи липсващият. Недостигът на чипове ни се отразява негативно. Допреди една - две  години доставките се правеха в рамките на няколко седмици, а в момента уговаряме доставки за 2025-а и 2026 г. и дори при тях няма твърд ангажимент от страна на доставчиците, не скри част от проблемите Мартин Петров. Основните клиенти на фирмата са в Германия, Франция и Нидерландия, като компанията произвежда части и за автомобили. В момента има спад в продажбите и производството на нови коли в Европа. Някои продукти на фирмата намират крайна реализация в германски и корейски автомобили, но те са малка част от портфолиото на „Технически компоненти България“.

С предстоящото разширение предприятието ще удвои производството си и през 2023 г. се очаква компанията да стане най-големият работодател в област Видин, с общо над 450 работни места. Новата инвестиция на фирмата, удвояването на работните места и производството я превръщат в стабилен и развиващ се икономически фактор в региона, допълни инж. Mapтин Πeтpoв.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg