EUR 1.9558
USD 1.6131
CHF 1.7971
GBP 2.2819
CNY 2.5230
you tube
mobile version

14 хил. чужди туристи във Варна, Бургас и Добрич

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

14 хил. чужди туристи във Варна, Бургас и Добрич

mail15:15 | 19.11.2020прегледи 666 коментарикоментари 0


През октомври в областите Варна, Бургас и Добрич, в които има морски курорти, са пристигнали и отседнали едва 14 000 чужди туристи. Това показват данните на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) на Министерството на туризма, с които разполага TravelNews. Спадът е над 90% спрямо същия период на миналата година. Общо по Черноморието са пренощували над 51 хил. гости, от които 37 000 са българи. Сривът при чужденците е толкова сериозен, че спадовете в сектора не могат да се компенсират.

Данните на Единната система за туристическа информация показват, че повече от 341 хил. туристи са пренощували във всички места за настаняване в цялата страна през октомври. От тях българските граждани са около 283 хил., а чужденците - над 57 хил. Данните за София сочат, че пренощувалите туристи през октомври са над 45 хил., от които над 26 хил. българи и повече от 19 хил. чужденци.

И през октомври българските туристи са продължили да подкрепят бизнеса на хотелиерите. След като в условията на коронавирусната пандемия през август и септември, българският туризъм регистрира над 20% ръст на приходите от нощувки на българи и 12% увеличение на пренощували българи в местата за настаняване, през октомври трендът продължава. В същото време сривът при нощувките и приходите от чужденци се задълбочава.

Ръстът на българите е очакван с оглед на призива на властите българите да изберат пътуванията в страната, както и на ограниченията в международния туризъм. Най-много реализирани почивки в чужбина през октомври има в съседна Турция, обясниха от бранша. Топлото време през октомври удължи сезона за българите по Черноморието. От своя страна, голяма част от хотелиерите намалиха цените на нощувките и на пакетните цени на услугите си в цялата страна.

Разрастващата се пандемия не е добър знак за хотелиерския бизнес. Очакванията са за временно замразяване на дейността през ноември, коментираха от бизнеса. Засега погледите на повечето хотелиери са насочени към студентския празник на 8 декември, откриването на зимния сезон, коледните и новогодишни празници, когато обичайно хотелите са пълни.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 1996