EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

137 млн. лв. кредити за висше образование

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

137 млн. лв. кредити за висше образование

mail16:03 | 18.04.2019прегледи 611 коментарикоментари 0


Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев внася за разглеждане проект на Решение на Министерския съвет за одобряване максималния размер на новите държавни гаранции за 2020 г. по ЗКСД.

Предложеният проект на акт има за цел да осигури държавна гаранция за кредитите, които ще се отпускат през 2020 г. по ЗКСД в общ размер до 50 млн. лв. Същият е определен от Министерството на образованието и науката след извършен статистически анализ на базата на реални данни за кредитирането по ЗКСД за периода 2010 – 2018 година, както и в резултат от извършена оценка на тенденциите и очакванията на кредитните институции за развитието на кредитирането по ЗКСД. С приемането на акта се очаква да се увеличи дела на 30-40-годишните със завършено висше образование, което е национална цел, заложена в Националната програма за относно: проект на Решение на Министерския съвет за одобряване максималния размер на новите държавни гаранции за 2020 г. по Закона за кредитиране на студенти и докторанти (ЗКСД) реформи на Република България (2012-2020), в изпълнение на Стратегията на Европейския съюз „Европа 2020“.

В изпълнение на разпоредбата на чл. 13, ал. 4 от ЗКСД максималният размер на новите държавни гаранции се одобрява ежегодно с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на образованието и науката, съгласувано с министъра на финансите.

Анализът на резултатите от програмата за кредитиране на студентите и докторантите през отчетния период от 2010 г. до 2018 г. показва, че 20 499 студенти и докторанти са се възползвали от възможността да изтеглят кредит на обща стойност 136 993 996 лв. Отпуснатите кредити за заплащане на такси за обучение са 20 129, а отпуснатите кредити за издръжка са 320. Докторантите, сключили договор за кредит по ЗКСД са 87. Общо 555 студенти, граждани на европейски държави и ЕИП са сключили договор за кредит през периода от 2010 г. до 2018 г.

Броят на чуждестранните кредитополучатели представлява 2,71% от общия брой отпуснати кредити по ЗКСД. Наблюдава се увеличаване на средния размер на кредитите по ЗКСД, което е резултат от няколко фактора – увеличения размер на издръжката за обучение за един студент/докторант и съответно по-високият размер на таксите за обучение, както и измененията в Закона за висшето образование, с които се дава право на висшите училища при определени условия да извършват обучение срещу заплащане в образователно-квалификационна степен „бакалавър” и „магистър”.

 С оглед на гореизложеното в предложения проект на Решение на Министерския съвет размерът на новите държавни гаранции се запазва на 50,0 млн. лв. Причините за това са: повишаването на таксите за обучение в държавните висши училища с оглед промяната в диференцираните нормативи по професионални направления; промененият размер на минималната работна заплата, който оказва директно влияние върху максималния договорен размер на кредитите за издръжка; средният размер на кредитите, който е в размер на 9 хил. лв., както и броят на потенциалните кредитополучатели, които могат да се възползват от програмата – 125 хил. броя студенти и докторанти в държавните и частни висши училища. В допълнение има заявен интерес в системата на студентското кредитиране да се включи седма банка, което налага да бъдат заделени средства от държавната гаранция за сключване на споразумение за кредитиране на студентите и докторантите за 2020 г.

Одобреният от Министерския съвет максимален размер на новите държавни гаранции се включва в Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година. С проекта на Решение на Министерския съвет не се хармонизират актове на Европейския съюз, поради което не се налага изготвяне на справка за съответствие с европейското право.

Източник: МОН


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1036