EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

1368 домейна .ею

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1368 домейна .ею

mail07:57 | 26.05.2021прегледи 895 коментарикоментари 0


Европейският домейн на кирилица .ею, управляван от регистъра EURid, е фарът за българки език в интернет. Според последните данни, активните регистрации на .ею домейни са 1 368, достигайки близо 5% от интернационализираните имена на домейни с  разширения .eu, .ею и .ευ. 

Според проучване на БАН, около 15 милиона са използващите български език по света. 

"Годишният доклад на EURid и ЮНЕСКО за интернационализираните  имена на домейни (IDNs), като .ею, показва силната връзка между имената на домейни и езиковото многообразие в киберпространството. Когато зад име на домейн с .ею стои уебсайт, шансовете съдържанието на интернет страницата да е на български език са  големи.", отбеляза Пламена Аржант, която отговаря за нашата страна в EURid, организацията, която управлява европейските домейн имена след назначаване от Европейската Комисия. 

Най-новите данни, достъпни на https://idnworldreport.eu/, потвърждават, че многоезичните  домейни на .eu поддържат широк спектър от европейски езици. Езиците са тясно  свързани със скрипта, на който е изписано името на домейн – това е последователна  тема в цялото проучване. Домейн разширението .eu на латиница поддържа уебсайтове  на немски (52%), английски, чешки, полски, шведски, френски и естонски; 49% от  уебсайтовете, които използват гръцките писмени знаци .ευ, са на гръцки; а 51% от  уебсайтовете, които използват домейна .ею на кирилица, са на български език.  

От началото на регистрациите през 2006 година, общият брой на регистрирани домейни с трите европейски домейн разширения .eu, .ею и .ευ достига 3 715 818, от които 37 265 в България, като отбелязват растеж от почти 10% за последното тримесечие на 2020 година. 

EURid е организацията с нестопанска цел, която управлява домейните от първо ниво .eu, .ею и .ευ след провеждане на тръжна процедура и назначаване от Европейската Комисия. Регистърът EURid работи с над 700 акредитирани регистратори. Като част от  непрекъснатата всеотдайност към защита на данните, EURid е сертифициран според  стандарта за сигурност ISO27001 от 2013 г. насам. EURid също така е регистриран по  Схемата на ЕС по управление на околната среда и одитиране (EMAS), с което регистърът  изразява своята загриженост към околната среда. Седалището на EURid е в Брюксел 

(Белгия), а регионалните офиси се намират в Пиза (Италия), Прага (Чехия) и Стокхолм  (Швеция).

 


Тагове: домейн, .ею
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg