EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

13.4 млрд. лв. външнотърговски стокообмен през Q1

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

13.4 млрд. лв. външнотърговски стокообмен през Q1

mail13:16 | 10.05.2010прегледи 1073 коментарикоментари 0


Външнотърговският стокообмен на Република България за периода януари - март 2010 г. по предварителна оценка възлиза на 13.4 млрд. лева по текущи цени. В сравнение с предходната година увеличението е с 1.9 %, съобщиха от Националния статистически институт.
През първото тримесечие са изнесени стоки за 5.9 млрд. лв. и спрямо съответният период на 2009 г. износът се е увеличил с 12.2%.
Внесени са стоки (по цени CIF) за 7.5 млрд. лв.. или с 4.9 % по-малко от предходната година. Тенденцията вносът да е по-голям от износа се запазва и в началото на 2010 година. Стойността на внесените стоки е с27.2% по-голяма от стойността на изнесените.
Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и възлиза на 1.6 млрд. лв., което е с 1.0 млрд. лева по-малко от салдото за първото тримесечие на 2009 година. По цени FOB/ FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) отрицателното салдо за първото тримесечие на 2010 г. възлиза над 1.2 млрд. лева.

Търговски партньори

Запазва се тенденцията от последните години основен търговски партньор на страната ни да бъде Европейският съюз. Над 60% от стоките, които изнася и внася България са от ЕС.
Външнотърговското салдо на страната с ЕС е отрицателно, като вносът (по цени CIF) превишава износа (по цени FOB) с 1.0 млрд. лева.
Стокообменът на страната ни с трети страни e в размер на 5.3 млрд. лева и бележи ръст от 8.2% спрямо съответния период на предходната година, като износът се увеличава с близо 35% , а вносът намалява с 6.8%.
Основните ни търговски партньори са Русия, Турция, Китай и Сърбия, които формират над 53% от стокообмена с третите страни. Износът за Китай се е увеличил около 5 пъти, за Турция около два пъти , а за Сърбия с над 50%. Износът за Русия бележи ръст с около 20%, а този за Украйна с около 19%. Увеличава се вносът от Сърбия и Русия, а се наблюдава намаление на вноса от Китай и Турция.
Като общо външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с третите страни е отрицателно и възлиза на 0.6 млрд. лева

Износ и внос по сектори на стандартната външнотърговска класификация

Експортът на България за третите страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първото тримесечие на 2010 г. в сравнение със същия период на 2009 г. са изнесени в повече стоки от секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”, „Разнообразни готови продукти, н.д.”.
„Артикули, класифицирани главно според вида на материала”,„Минерални горива, масла и подобни продукти” , „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” и „Химични вещества и продукти”.
Наблюдава се спад при износа от секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” и „Храни и живи животни” .
При вноса, с изключение на стоките от секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)” и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн”, се наблюдава намаление .



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg