EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

130 млрд.лв. БВП до края на мандата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

130 млрд.лв. БВП до края на мандата

mail11:45 | 31.10.2019прегледи 941 коментарикоментари 0


В момента България е трета в Европейския съюз по нисък външен дълг, каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в началото на днешното правителствено заседание. Той допълни, че по времето, когато неговото правителство управлява, външният дълг е намалял с 31 процента, като до края на мандата е планирано той да е 19,5 процента. "Това показва отговорността към следващите поколения. Харчим толкова, колкото сме изкарали", коментира Бойко Борисов.
В момента България е държавата, в която има най-ниската контрабанда на цигари в ЕС - 3,4 процента, изтъкна Борисов. Материалният израз на това е, че в бюджета има повече с 3 млрд. лева повече. Това позволява да се изпълни програмата за двойното увеличение на учителските заплати, защото образованието е приоритет на правителството. Освен това във всички сектори са отделени повече пари. "Както поехме ангажимент - 10 процента увеличение на доходите", коментира още Борисов. Той посочи, че само за образование се дават допълнително 610 млн. лева, докато за увеличението на учителските заплати са заделени 360 млн. лева. "Убедени сме, че колкото по-образована е нацията, толкова по-конкурентноспособни сме", подчерта премиерът.
Борисов изтъкна, че в началото на мандата с колетите му от "Обединените патриоти" са поели ангажимент БВП да мине 110 млрд. лева. Той посочи, че в момента е близо 119 млрд. лева, а до края на мандата може да бъде дори над 130 млрд. лева. "Това е най-видният показател как се развива държавата. Миналата година ви казах, че държавата е в добра кондиция, сега мога да ви кажа, че е в още по-добра кондиция", добави Бойко Борисов.

В номинално изражение след ревизията на националната статистика прогнозният БВП за следващата година се очаква да достигне 126,7 млрд. лева, през 2021 г. – 134,9 млрд. лева, и 2022 г. – 143,3 млрд. лева.  Това отбеляза финансовият министър Владислав Горанов и добави, че се очаква по-благоприятно развитие на фиска до края на 2019 г.


Безработицата е на рекордно ниски нива - около 4 процента. Според Борисов само тези, на които не им се работи, те не работят. И в сферата на здравеопазването се дават много повече пари, допълни той. Затова премиерът се надява тези средства да стигнат до лекарите, сестрите и да им се повишава възнагражденията. За спешната помощ се дават 60 млн. лева допълнително. Борисов е поел личен ангажимент не само да се дострои последната клиника в Пирогов, но да завърши цялостното саниране на сградите.
"Това, което сме обещали, го изпълняваме в пълен обем", завърши премиерът Борисов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg