EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

130 млн. лв. в бюджета от нови честоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

130 млн. лв. в бюджета от нови честоти

mail16:15 | 05.04.2023прегледи 613 коментарикоментари 0


Очакваме близо 130 млн. лв. в бюджета от мобилните оператори за използването на честотите 700 MHz и 800 MHz. Това коментира вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след като Министерският съвет прие промени в Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията по Закона за електронните съобщения.

„Успешно приключихме освобождаването на честотите и ползването им за граждански нужди. Това беше процес, по който правителствата преди нас не успяха да вземат решение почти 20 години“, заяви вицепремиерът. Той допълни, че промените в тарифата за таксите се отнасят само за неизползвания досега спектър в обхват 700 MHz и 800 MHz и нямат никаква връзка с цените на услугите за гражданите.

Христо Алексиев посочи още, че с това решение се цели да бъде стимулиран интересът на мобилните оператори да усвоят спектъра в обхвати 700 MHz и 800 MHz. „До този момент тези честоти не са използвани за граждански нужди и държавата не е получавала постъпления в бюджета от тях. Освен очакваните еднократни приходи за 2023 г. от близо 130 млн. лв., ежегодно мобилните оператори ще плащат такси в размер на близо 8 млн. лв.“, уточни той.

Вече бяха проведени успешни тестове за съвместно ползване на честотите от военновъздушните сили и предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги. След обществено обсъждане, Комисията за регулиране на съобщенията предложи промени в размера на таксите, които отчитат състоянието на пазара, необходимостта от стимулиране развитието на 5G мрежи и насърчаване на инвестициите и иновациите.

Изменението е свързано и с изпълнение на Реформа 2: Ефективно използване на радиочестотния спектър от Плана за възстановяване и устойчивост, което ще гарантира плащанията. България трябва да приключи процедурите по предоставянето за ползване на радиочестотен спектър в обхвати 700 MHz и 800 MHz, от което зависи ускореното разгръщане и надграждане на 5G мрежите. Страната ни е една от последните в Европа, където този обхват не се използва все още за предоставяне на мобилни услуги от пето поколение.

   Мобилните оператори с подарък от правителството за 86 милиона   

Така определят решението на МС от асоциацията "Активни потребители". Ето какви са аргументите на асоциацията:

"Тази седмица правителството все пак прие намаляване на таксите за ползване на радиочестотен спектър от мобилните оператори с 40%, за което ви информирахме преди около месец. Нарекоха го "реформа за развитие на 5G мрежата". Министър Христо Алексиев я обясни така: "очакваните еднократни приходи за 2023г са близо 130млн. лв., а ежегодните, които ще се плащат от мобилните оператори, ще са в размер на близо 8 млн. лв.".

    По-честно беше да ни каже следното:

    Ако таксите не бяха намалени с 40% държавата щеше да събере 216 млн. тази година и по 13 млн. на година след това.

    Така мобилните оператори нямаше да получат подарък на стойност 86 млн. за тази година и по 5млн на година след това. Може би нямаше да направи толкова неприлично впечатление, ако месец по-рано те не бяха индексирали цените си с пълния размер на инфлацията.

    Вместо действия срещу пълната индексация на цените на операторите правителството осигурява солидна държавна подкрепа на проспериращи частни компании - цяла година субсидиране на сметките за електроенергия и сега още милиони за десерт.

    Отсега можем да се обзаложим, че в края на годината операторите ще отчетат рекордни финансови резултати. А за вас, вероятно вече подготвят новите цени през следващата година."

              


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg