EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1,30 лв. за кг изкупна цена на червената капия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1,30 лв. за кг изкупна цена на червената капия

mail14:18 | 20.09.2022прегледи 955 коментарикоментари 0


Изкупната цена на червената капия, която се произвежда на територията на пограничната община Кирково е почти без промяна, споделят местни производители. По думите им фирми от София и Пловдив изкупуват произведения зеленчук на цени средно от 1,30 лв. за килограм, при цена между 1,20 лв. и 1,30 лв. за килограм през 2021 г. и повишени цени на торове и горива през настоящата.

"За да си покрия разходите и да генерирам някаква печалба, чушката трябва да я продавам поне на 1,80 лв. за килограм. Амониевата селитра, с която торим, поскъпна тройно и четворно, другите неща също и тази година се очертава да е танто за танто, както се казва", споделя Юсеин Юсеин от с. Шопци. Той отглежда 4 декара чушки и това е основното му препитание. Юсеин е от малкото местни хора, които продължават да отглеждат тютюн. Тази година е засадил 3 декара, като очаква продукция от около 800 кг. Все още не се знае на каква цена ще му изкупят и тютюна. През предходната година го е продал за 8 лв. на килограм.

Според друг местен производител на пипер, цената на чушката трябва да не бъде по-ниска от 2,50 лв. за килограм, за да могат хората не само да покрият разходите си по отглеждането, но и да спечелят, защото това е препитанието им. "Сега средната цена на пазара е 1,60 лв. за килограм и това е пресечната точка между производители и потребители. Хората няма да купуват, ако е по-висока, а ако я свалим повече от това, ще сме на загуба", споделя Рамадан Хасанов от с. Лозенградци. Той отглежда 1 декар, от който вади на година около 3,5 тона продукция. Реализира я сам по пазарите в региона - в Момчилград, Кърджали и Златоград.

Като едно от най-големите предизвикателства определя поливането на пипера. "Последните три години са сушави, не вали и ми се е налагало да карам вода с бусове. Един чувал амониева селитра стана 110 лв.", коментира Рамадан. Разказва, че за да стане, чушката трябва да се полива на два дни. Ако водата е от близкия водоем, трябват помпи, което отново е разход  - за гориво на помпата. "Горивата също поскъпнаха, а с тях зареждаме помпите, зареждаме автомобилите да транспортираме стоката. Едно ходене до съседната община Момчилград с буса ми излиза 50 лв.", казва още производителят. Обяснява, че преди да гледа чушки, е отглеждал няколко десетилетия тютюн, но се е отказал, защото в него няма пари, а и има повече ангажименти по отглеждането му. Мъжът споделя също, че в селото му има не повече от 160 жители, като младите са в чужбина за по-добри доходи.

Пограничната община Кирково в годините назад бе известна с отглеждането основно на тютюн. Климатът и географските особености там са подходящи и за отглеждане на червена капия. За последните 25 години обаче тютюнопроизводителите са намалели 30 пъти, а за последните 10 години – 7 пъти, коментира за БТА началникът на общинската служба по земеделие в Кирково Димитър Манчев. По думите му към днешна дата в общината тютюнопроизводителите са около 300, а засадените площи 1 700 дка. Чушки в пограничната община произвеждат 500 човека на площи от около 1 000 дка.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg