EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

130 години от Съединението

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

130 години от Съединението

mail08:35 | 06.09.2015прегледи 1725 коментарикоментари 0


Днес се навършват 130 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Център на тържествата е Пловдив. Празникът започва в катедралния храм „Света Богородица“ с молебен, отслужен от пловдивския митрополит Николай. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов, както и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.

Вечерта в центъра на града членовете на пловдивския комитет „Родолюбие“ ще направят възстановка на част от събитията, свързани със Съединението. Кулминацията на празника е тържествената заря-проверка пред Паметника на площад "Съединение", на която ще присъства президентът Росен Плевнелиев. 

Преди официалната церемония в музея на Съединението ще бъде открита изложбата "Съхранената памет на Съединението от 1885 година" в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции. Посетителите ще могат да видят вещи, документи и снимки на много от дейците на Съединението - Захари Стоянов, Коста Паница, капитан Атанас Узунов.

Директорът на музея Стефан Шивачев обяснява:

Показваме една изключителна колекция за майор Райчо Николов, единствената жертва на Съединението тук в Пловдив - три портрета, единият е правен от Георги Данчов - Зографина, негов личен приятел, другият портрет на Пловдивската художествена галерия - той е маслен портрет, а третият е фотографски портрет. Поставени едни до други представят образа на този изключителен българин, който за жалост загива толкова рано. На неговото погребение на 7 септември 1885 година присъстват повече от 20 хиляди души.

Няколко музея в столицата ще отворят врати за безплатно посещение по случай годишнината от Съединението.

За първи път специално за празника Националният военноисторически музей ще представи оригиналните знамена на Съединението. Посетителите ще могат да видят двете знамена, под които на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. Едното носи спомена за боевете на Шипка - знамето на Четвърта дружина на Българското опълчение, станало впоследствие знаме на 20-а пехотна пловдивска дружина. Другото е трибагреник с лъв, приготвен за Източнорумелийската войска, но неизползван заради статута на Областта, което войниците на майор Николаев целуват преди да тръгнат. Музеят ще отвори врати в 10.00 часа.

Националният исторически музей също ще може да бъде посетен безплатно. Там посетителите ще могат да видят тракийските съкровища, посетили Лувъра в Париж. Музеят на авиацията в София също ще може да бъде посетен без заплащане.

Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи в църквата "Въведение Богодорично" при катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" литургия по повод годишнината от Съединението и молебен за благоденствие. Тържествено ще бъде вдигнато националното знаме. В Ловеч предстои и концерт на представителния духов оркестър на Сухопътните войски на Българската армия.В парка „Стратеш“ ще се проведе и второто издание на атрактивното детско велосъстезание „Деца на колела“.

Източник: БНР, снимка: Община Пловдив


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4102