EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

13% ръст в потреблението на говеждо месо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

13% ръст в потреблението на говеждо месо

mail13:10 | 19.09.2017прегледи 10512 коментарикоментари 0


През тази година българските производители на говеждо месо очакват потреблението да се повиши с 13 на сто, година по-рано е отчетен ръст от 11%. Това съобщи за Агрозона Стоян Чуканов, председател на Управителния съвет на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България. По данни на статистиката на МЗХГ през миналата година у нас са добити 17 462.5 тона говеждо месо, а общото потребление достига 28 747.9 тона заедно с вноса.

Над 90 животни от девет месодайни породи говеда са събрани в село Стефан Караджово, където се провежда изложението СТЕКСПО, което показва тенденциите в месодайното говедовъдство. Това съобщи Николай Димов, чието стопанство е домакин на втория ден от събитието. „Въпреки че има недостиг на телешко месо в страната, но все още има да се работи доста по реализацията“, сподели Димов, който е член на УС на Асоциацията на земеделските производители в България.

Липсата на кланица спира фермерите

Липсата на регламентирани кланици спира фермерите, захванали се с месодайното животновъдство да получат най-добрата цена за стоката си. Фермерите от Ямболско карат животните в Пазарджик, за да бъдат заклани и това е един от сериозните проблеми пред производителите, стана ясно от думите на Николай Димов. Затова с нетърпение се очаква отварянето на подмярка 4.2, която е за преработка с надеждата този проблем да се реши с помощта на проект за изграждане на кланица в региона.

Процесът на реализация е дълъг и труден, смята и Чуканов. „Много българи вече пътуват и опитват различни храни, затова не е чудно, че вече и у нас има хора, които се интересуват от стекове и бъргъри. Пазарът търси тези продукти.“, споделя фермерът. Румънците обаче са по-напред от нас в реализацията на телешко месо и дори има случаи, когато в страната се връща месо, произведено в България, но изнесено като живо животно, заклано и разфасовано при северните съседи. „Това е част от играта на общия европейски пазар, въпросът е, че трябва да се намери точната формула за предлагане на говеждо на българските консуматори.“, убеден е Стоян Чуканов.

Имаме месо с европейско качество

В България вече се предлага месо на европейско качество. Има купувачи, които са готови да платят цената, която се дава на големите борси в Италия, където се намира един от европейските центрове за търговия с такова месо. Това не е цената на прекупвача на черно, а се прави сделка с легални търговци, твърди фермера. Изключително важно е да има подготвени партиди калибровани животни. В региона вече има няколко стопани, които успяват заедно да предлагат търсената продукция.

При добро гледане всички месодайни породи са подходящи за наша страна, смята Димов. Той конкретно развъжда над 200 чистопородни майки от месодайните породи Абердийн Ангус и Гаскон и над 300 комерсиални месодайни майки. В стопанството на Стоян Чуканов, което се намира в съседното село има 350 животни от същите породи, които според него са най-добрите за региона на Странджа от гледна точка на издръжливост. Животните се гледат и пасищно, като в последната фаза на производството се прибират в угоително стопанство.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1960