EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

13 млрд. лв. приходи по консолидираната фискална програма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

13 млрд. лв. приходи по консолидираната фискална програма

mail14:32 | 09.09.2009прегледи 759 коментарикоментари 0


Общо 12.953 млрд. лева или 39.8 на сто от планираните за годината са приходите и помощите по консолидираната фискална програма за първото шестмесечие на 2009 г., съобщава правителствената информационна служба.
Това се посочва в доклада на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за изпълнението на консолидираната фискална програма към 30 юни тази година.
Отчетените постъпления са 92.3 на сто от тези спрямо същия период на миналата година. През първото полугодие се отчита намаляване на приходите. Изоставане спрямо разчетите се наблюдава предимно при данъчните постъпления и приходите от ДДС. Основните причини за това са свързани със забавянето на икономиката и значителното свиване на външната търговия.
Отчетените тенденции през миналите месеци очертават значително забавяне при изпълнението на някои основни данъци, което се отразява във влошаване на бюджетното салдо.
През първото полугодие бюджетното салдо по консолидираната фискална програма е положително - 177.9 млн. лева. То е формирано при дефицит от 35.7 млн. лева по националния бюджет и превишение на приходите над разходите по европейските средства от 213.6 млн. лева.
Отрицателното салдо за юни е 377.5 млн. лева, като за първите шест месеца на годината на месечна база се отчита превишение на приходите над разходите единствено през януари и април. В останалите месеци бюджетният баланс е отрицателен,
което се дължи на влошените тенденции в приходите и темпа на разходите, несъответстващ на значителното изоставане в приходите.
Проявилите се в началото на годината влошени тенденции в приходите и сериозното свиване на данъчните постъпления са в размери, които на годишна база превишават заложените в републиканския бюджет буфери, пише в съобщението. Възможностите за допълнителни мерки за ограничаване на разходите са намалели със започване изпълнението на бюджета във втората половина на годината, поради високия размер на усвоените до края на юли разходи.
Първата стъпка на новото правителство бе още на първото си заседание да обсъди и приеме допълнителни мерки за ограничаване на нелихвените разходи по републиканския бюджет с 1.15 млрд. лева, се отбелязва в съобщението.
Предприети са и мерки за засилване на митническия контрол по границите и засилен контрол и проверки от приходната администрация. Целта е пресичане на контрабандния внос и противодействие на данъчните и осигурителните измами,
включително и на схемите за неправомерно възстановяване и невнасяне на ДДС, акцизи, мита и други данъци.
Усилията са насочени към подобряване ефективността при събиране на публичните вземания, засилване на фискалната дисциплина и оптимизиране на разходните политики при променените икономически условия и ограничен бюджетен ресурс, с което да се осигури стабилна фискална позиция на страната.
Данъчните постъпления за първото шестмесечие са 10.122 млрд. лева, което е 78.1 на сто от общите приходи по консолидираната фискална програма. От преки данъци в хазната се събрани 2.258 млрд. лева, което е 45.7 на сто от планираните за годината.
Приходите от косвени данъци са 4.902 млрд. лева или 35.5 на сто от разчетите за годината. От ДДС са събрани 3.052 млрд. лева, което е близо 79 на сто от постъпилото за същия период на 2008 г.
От акцизи в бюджета са внесени 1.780 млрд. лева. В номинално отношение те остават близки до отчетените през същия период на м. г. От социалноосигурителни и здравни вноски са събрани 2.588 млрд. лева или 43.1 на сто от планираното за годината.
Неданъчните приходи в края на юни са 2 млрд. лева, което е 52.4 на сто от годишните разчети. Постъпилите помощи, които са основно авансови плащания от фондовете на ЕС, са 830.8 млн. лева или 27.6 на сто от планираните.
Разходите по консолидирания бюджет, които включват и вноската за общия бюджет на ЕС, са 12.775 млрд. лева. Лихвените плащания са 342 млн. лева, което е 53.7 на сто от планираното за 2009 г. Текущите нелихвени разходи са 10.217 млрд. лева, а капиталовите разходи - 1.803 млрд. лева. В съответствие с регламент 1150/2000 на Съвета на ЕС вноската на България в общия бюджет на Общността е 412.5 млн. лева.
Фискалният резерв към 30 юни тази година е 8.264 млрд. лева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg