EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

13 ветрогенератора спря екоинспекция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

13 ветрогенератора спря екоинспекция

mail16:16 | 04.09.2009прегледи 1540 коментарикоментари 0


Варненска екоинспекция е взела решение за спиране поставянето на 13 нови ветрогенератора в землището на село Българево до Калиакра, съобщава в.„Позвънете".
Първоначално намерение на инвеститора е да било да изгради 20 турбини, като впоследствие броят е техният брой е намален на 13. Ветрогенераторите е трябвало да бъдат разположени до вече съществуващия вятърен парк с 35 турбини, чийто инвеститор е „Инос 1". Въпреки че намерението за инвестиране е заявено от  „Български вятърни централи", от Българското дружество за защита на птиците са категорични, че генераторите ще разширят дейността на „Инос 1". „Случаят е уникален, защото за първи път в страната се случва екоинспекция да откаже поставянето на ветрогенератори" – коментира представителят на „Зелени балкани" и бивш служител на РИОСВ - Хасково, Борислав Борисов, присъствал на експертния съвет по случая.
Причините за спирането на ветрогенераторите са няколко.
Първата е, че мястото, поискано от инвеститора, е отдадено на концесия за добив на газ на друга фирма. Взети са под внимание и негативните становища на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и на „Зелени балкани". На заседанието на експертния съвет е представена и подписка срещу ветрогенераторите. Не на последно място екоекспертите изтъкват нареждане на новия министър на околната среда и водите Нона Караджова. На 28 август тя издава заповед, според която земите около Калиакра се обявяват за защитени. В документа изрично е забранено поставянето на соларни батерии и перки в зоната. Отказът ще стане окончателен след подписване на протоколите от експертния съвет от директора на РИОСВ-Варна. Това трябва да се случи в седемдневен срок от провеждането на заседанието.
БДЗП и "Зелени балкани" се обявиха срещу разполагането на турбините край Калиакра още при изпълнението на първото инвестиционно намерение. Водеща причина за това е, че генераторите попадат във Виа Понтика - главния маршрут на миграция на птиците от Европа към Африка. През него преминават защитени и редки видове като царски орел, египетски и белоглав лешояд, както и цялата популация на розов пеликан в Европа. Още тогава еколозите пледираха, че територията около Българево е защитена зона за птиците по Закона за биологичното разнообразие и включването в мрежата Натура 2000 е задължително. Позицията на екоинспекцията тогава беше, че при одобрението на изграждането на парка са спазени всички законови процедури. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905