EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

13 000 българи вече без работа в Испания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

13 000 българи вече без работа в Испания

mail15:20 | 26.11.2010прегледи 2795 коментарикоментари 0


От 160 000 българи, които по данни на официалната статистика работят в Испания, заради кризата 13 000 души са останали без работа и получават помощи. Това съобщи на пресконференция Естреля Родригес, главен директор на дирекция "Интеграция на емигрантите" в испанското министерство на труда и емиграция след форум за интеграцията на българите в Испания.
Родригес каза, че не разполага с данни колко от хората, които живеят от социални помощи, вече не ги получават и за това колко от българите са се върнали в родината си заради кризата.
В строителството в Испания работят 34 000 българи, 12 000 - в селското стопанство, 3984 са предприемачи, работещи за своя сметка. 3764 са домашни помощници, като обикновено това са жени, които помагат в семейства или се грижат за деца и възрастни хора.
Родригес оцени българските работници като добри. Много от тях са се установили в Испания по всяка вероятност за постоянно, но желанието им да се върнат в България е винаги някъде в душите им, каза Родригес.
Българите са концентрирани главно в три автономни испански области - Валенсия - 20 на сто, Кастилия-Леон - 19 на сто и Мадрид - 17 на сто.
Испанската държава и автономните области участват във финансирането на специализирана програма за подкрепа на интеграцията на чужденци. За периода 2005-2010 г. са отделени почти 2 млн. евро по подкрепа на такива дейности.
Родригес каза, че българската общност не създава проблеми от гледна точка на престъпността и едва около 1 процент са българските граждани, срещу които има някакви процеси за престъпно деяние. Престъпността и участието на българите в нея е главно свързана с международни мрежи, а не с миграционните потоци.
Снежана Йовева, началник на политическия кабинет на министър Божидар Димитров, съобщи, че в Испания има най-много неделни училища - 27. Тя каза, че националната програма "Роден език и култура зад граница", по която се финансират проекти за подкрепа за изучаване на български език и култура, тази година е с бюджет от 2,4 млн.лева.
По нея 27 образователни центрове и сдружения са подали проекти за финансиране, а 22 са спечелили в рамките на 108 одобрени проекта. Предвижда се около 1 млн.лева да се разпределят сред образователни центрове в Испания за насърчаване на изучаването на български език и култура.
По данни на Йовева 23 000 български граждани в Испания са в ученическа възраст. Автономните области в Испания предоставят класни стаи, за да могат български деца да учат майчин език.
По данни на социалния министър Тотю Младенов , изнесени по време на форума, реално българите в Испания са много повече от официалната статистика и достигат до 300 000 души.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg