EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

12.7% ръст на БВП на еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12.7% ръст на БВП на еврозоната

mail06:30 | 03.11.2020прегледи 543 коментарикоментари 0


Еврозоната е изправена пред риск от двойна рецесия (W-образна рецесия), тъй като се въвеждат нови икономически рестрикции, целящи ограничаване на пандемията от коронавирус, заяви членът на Надзорния орган на ЕЦБ Керстин аф Йохник, предаде Ройтерс.  "Базовият сценарий на нашите прогнози не може да се приеме за даденост и все още не може да се изключи възможността за двойна рецесия, тъй като новите рестриктивни мерки, прилагани в цялата еврозона, за да ограничат силното нарастване на случаите на Covid-19, ще увеличат несигурността за домакинствата, корпорациите и банките", посочи тя.

Брутният вътрешен продукт (БВП) в еврозоната е нараснал с 12,7 на сто през третото тримесечие спрямо предходните три месеца. Това е исторически скок откакто Евростат разполага с този тип данни от 1995 г. насам след безпрецедентния спад от 11,8 на сто през второто тримесечие, когато карантинните мерки при първата вълна на коронавирусната пандемия бяха в разгара си, обяви днес Европейската статистическа служба.

При все това БВП за тримесечието юли-септември продължава да е с 4,3 на сто по-нисък в сравнение със същия период на миналата година, след като през второто тримесечие отбеляза годишен спад от 14,8 на сто. Това показва, че  възстановяването на активността през лятото под въздействието на смекчените ограничения е било само частично, допълва Евростат, цитирана от АФП.

Очакванията на икономисти и анализатори бяха за по-скромен отскок на БВП на еврозоната с около 9,4% на тримесечна база и по-силен спад на годишна база с около 7 на сто.

В рамките на целия Европейския съюз БВП нарасна през третото тримесечие с 12,1% след спад с 11,4% през периода април - юни, но се сви с 3,9% спрямо година по-рано след срив с 13,9% през второто тримесечие.

Сред страните членки, представили експресни оценки за БВП през третото тримесечие, Франция отбеляза най-голям икономически ръст от 18,2% спрямо второто тримесечие, когато беше отчете спад от 13,7%, следвана от Испания (скок с 16,7% след спад със 17,8% през предишното тримесечие) и Италия (ръст с 16,1% след спад с 13,7%).

БВП на Германия нарасна през третото тримесечие с 8,2% след спад с 9,8% през второто тримесечие.

Следващата по-точна оценка ще бъде представена от Евростат на 13-ти ноември.

Въпреки по-силните от очакваното данни икономическите перспективи за четвъртото тримесечие изглеждат доста мрачни с оглед на започналото въвеждане на нови рестриктивни мерки в опит за ограничаване на силната втора вълна на коронавирусната инфекция. Не е изключено европейският БВП да отбележи ново понижение през последното за годината тримесечие, като дори има риск от т.нар. "двойна рецесия" (W-образно икономическо развитие).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1012